Ужице: Цијанобактерије у води за пиће!

uzice-voda

У води, на срећу, нема микроцистина ЛР, изузетно опасног цијанотоскина који настаје распадом алги, а да би се испитало има ли других отрова, помоћ се мора тражити од страних лабораторија

УЖИЦЕ – У Заводу за јавно здравље Србије потврђено је да је у води из језера Врутци којом се снабдева Ужице изоловано присуство алги идентификованих као – цијанобактерије. Ове бактерије су термо стабилне па је због тога забрањена употреба воде и за кување.

­ Није доказано присуство продуката распада ових бактерија, односно цијанотоксина – каже др Олливера Јањић, из Завода за здравље Ужице.

У овом Заводу кажу да није доказано присуство у води изузетно опасног цијанотоксина под именом микроцистин ЛР, који је малиган и у малим количинама и који настаје распадом цијанобактерија, а да би се доказало има ли других цијанотоксина у води, морају се ангажовати стране лабораторије.

Из Завода за јавно здравље Србије, у Завод у Ужицу још у 13 сати у четвртак стигло је телефонско обавештење да са водом у граду ’’нешто није у реду’’.

Тек у 20 сати и 30 минута истог дана грађанство је обавештено да вода у граду није за пиће и кување. У међувремену, у 17 и 30 Завод за здравље из Ужица новинарима је проследио обавештење да у води за пиће има алги, а да ће грађани сутрадан добити препоруке око коришћења воде.

Истовремено, Завод је Републичкој санитарној инеспекцији послао обавештење да вода у граду није – хигијенски исправна. У овој чудној игри, занимљиво је и то да је градом још током преподнева у четвртак кренула прича, од ува до ува, да су у води изоловане цијанобактерије. Сатима пре званичног обавештења, неки Ужичани су од људи који имају пријатеље у Заводу, добили обвештење да вода није за пиће.

Други, који нису имали пријатеље, сатима су пили загађену воду. У милилитру узорковане воде надјено је 100.000 ћелија цијанобактерије, што је прилично висока доза.

Иначе, у стручном раду мр Јелице Симеуновић и др Зорице Свирчев, са Департмана за биологију, ПМФ у Новом Саду, стоји да ’’с обизором да цијанотоксини  могу бити летални у релативно малим количинама, свака појава цветања цијанобактеријја у води се мора посматрати као потенцијална опасност за живи свет’’.
­

Таква појава у водама за водоснабдевање представља посебну опасност по људско здравље, што указује на важност процене здравственог ризика, стоји у овом раду.

Зелене новине Србије