Чепурин: Споразуми око „Јужног тока“ не предвиђају могућност раскида наредних 30 година

Cepurin

БЕОГРАД – Почетак приступних преговора Београда са Европском унијом неће ометати српско – руске договоре, укључујући планирану изградњу Јужног тока кроз Србију, оценио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Управо у том контексту разматрамо недавне изјаве српских представника којима се потврђује спремност Београда да ради на ‘Јужном току’ у складу са постојећим планом радова, рекао је Чепурин у изјави Танјугу.

Он је потврдио да би полагање цеви на делу гасовода Јужни ток кроз Србију требало да започне у првом тромесечју 2014. године у селу Шајкаш, где су у новембру симболично отворени радови изградње.

“Обим инвестиција у изградњи српске деонице износи 1,9 милијарди евра. Након завршетка радова Србија може да рачуна на добијање прихода од транзита руског природног гаса већ од 2016. године, прецизирао је Чепурин.

Руски амбасадор додао је да ће значајан део радова обављати локална предузећа што ће омогућити отварање нових радних места у грађевини, али и електроенергетици и петрохемији, што ће према његовим речима повећати инвестициону привлачност Србије.

Чепурин је истакао да је пројекат изградње гасовода значајан за цео регион и да су међувладини споразуми осим са Србијом, потписани и са Бугарском, Мађарском, Словенијом, Хрватском, Грчком и Аустријом.

“Са подручја Србије планирана је изградња два крака за Републику Српску (БиХ) и Хрватску, а могућа је изградња једног крака за Македонију. То ће Србији у перспективи омогућити статус регионалног енергетског чвора, казао је Чепурин.

Он је навео да је пет држава чланица ЕУ потписало међувладине споразуме са Русијом о изградњи Јужног тока, као и да су највеће енергетске компаније Француске, Немачке и Италије, које су акционари, укључене у реализацију морског дела трасе.

Чепурин је објаснио да ће се питања која поставља Европска комисија у вези са изградњом гасовода решавати на бази међувладиних споразума и Бечке конвенције.

“Међувладини споразуми су темељни документи који регулишу узајамне односе између земаља учесница пројекта изградње ‘Јужног тока’ и налазе се под заштитом Бечке конвенције о праву међународних споразума из 1969. године чије су потписнице све учеснице пројекта, рекао је Чепурин.

Он је нагласио да споразуми који се односе на Јужни ток не предвиђају могућност раскида током наредних 30 година од момента њиховог ступања на снагу.

Амбасадор је потврдио да „постоје проблеми“ у вези са изградњом гасовода, али да они треба да буду решени „у духу постојећих пријатељских односа“ узимајући у обзир интересе свих страна.

“Без чврстих гаранција тако крупни међународни пројекти се не реализују. За регулисање постојећих проблема између Русије и ЕУ руска страна предлаже да се склопи споразум о трансграничној енергетској инфраструктури између Русије и ЕУ, навео је руски дипломата.

Чепурин је закључио да нема сумње да је пројекат Јужни ток пројекат од узајамне користи који је веома важан за економски развој југа Европе.

Цистерна нафте за Противтерористичку јединицу

Амбасадор Русије Александар Чепурин уручио је данас припадницима Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова цистерну нафте, донацију компаније Лукоил.

На свечаности у бази ПТЈ у Липовици, којој је присуствовао и премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, Чепурин је истакао да и та донација представља симболичан допринос свеобухватној и доброј сарадњи две државе.

Дачић је захвалио Лукоилу и Руској федерацији на традиционалној донацији, истаквши да то показује да су односи две државе пријатељски и да се развијају у добром правцу.

Премијер Дачић је изразио наду да у Србији следеће године неће бити потребе за интервенцијом специјалних противтероритстичких јединица, попут ПТЈ, као и да ће почети многи значајни развојни пројекти, попут изградње гасовода Јужни ток.

Дачић је истакао и да ће почетак градње гасовода Јужни ток бити важан замајац за целу земљу.

Чепурин и Дачић претходно су присуствовали подели новогодишњих пакетића деци радника ПТЈ, као и малишанима погинулих припадника те јединице.

Дачић је истакао и да посао полиције, а самим тим и ПТЈ, није увек лак и да је скопчан и са најтежим интервенцијама.

Он је поручио да морамо да бринемо о породицама погинулих припадника полиције којих за протеклих 20 година има скоро 1.000, додавши да је то истовремено и наша обавеза.

Дачић је свим припадницима МУП-а пожелео срећне новогодишње и божићне празнике, изразивши задовољство и тиме што је ПТЈ средства за новогодишње пакетиће обезбедила из донаторских извора у условима штедње у МУП-у и дирекцији полиције.

Танјуг