„Пуси рајот“: Желимо Ходорковског за председника Русије, Путина отерати са власти

Russian punk band Pussy Riot members Nadezhda Tolokonnikova, right, and Maria Alekhina listen to questions during their news conference in Moscow, Russia, Friday, Dec. 27, 2013.Tolokonnikova and Alekhina were granted amnesty on Monday, Dec. 23, two months short of their scheduled release after spending nearly two years in prison for their protest at Moscow's main cathedral. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

МОСКВА – Чланице руског панк бенда „Пуси рајот“ изјавиле су данас, на првој конференцији за новинаре после ослобађања, да би желеле да као председника Русије виде ослобођеног бившег тајкуна Михаила Ходорковског, са којим планирају да сарађују у оквиру свог новог пројекта „Зона права“.

Надежда Толокоњикова и Марија Аљохина су конференцију за новинаре одржале у Москви, где су стигле раније данас пошто су се поново среле у Сибиру након ослобађања из затвора почетком недеље указом председника Владимира Путина.

Толокоњикова и Аљохина поновиле су изјаву дату одмах по ослобађању да ће ускоро формирати организацију за заштиту људских права која ће помагати политичким затвореницима, користећи се искуствима током годину дана и седам месеци проведених у затвору, истичући да ће се тај пројекат звати „Зона права“.

Толокоњикова је нагласила да тој организацији не треба новац Ходорковског, некада најбогатијег Руса, са којим намеравају да сарађују, а да ће се њихов пројекат финансирати путем добровољних новчаних прилога становништва, пренела је руска агенција Интерфакс.

„Што се тиче Владимира Путина, наш став према њему се није променио. И даље бисмо желеле да га отерамо с власти“, рекла је Толокоњикова, јавио је АФП.

Неколико чланица групе „Пуси рајот“ у фебруару 2012. године извеле су у Храму Христа спаситеља у Москви „панк молитву“ за одлазак Путина с власти.

Оне су нагласиле да су тада желеле да осуде политичке везе Путина са Руском православном црквом, а не да увреде вернике.

Након тог инцидента, Аљохина, Толокоњикова и Јекатерина Самуцевич су ухапшене, а у августу 2012. осуђене под оптужбама за хулиганизам мотивисан верском мржњом.

Самуцевич је ослобођена у октобру 2012. године пошто је уложила жалбу на пресуду, а двогодишња казна затвора за друге две чланице бенда требало је да се оконча у марту следеће године.

Танјуг