Девенпорт: Србија неће моћи да блокира Косово

majkl-devenport

Шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт о преговорима наше земље са ЕУ и односу са Приштином: Битна нормализација, а не признавање независности
БРЗИНА којом ћете се кретати на европском путу зависиће од напора Србије, политичке воље да се спроведу реформе, и капацитета ваше владе да води преговоре. То захтева формирање преговарачког тима што је пре могуће и, у том случају, циљ да уђете у ЕУ до 2020. имао би изгледа за успех.
Ову прогнозу у интервјуу за „Новости“ даје амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Београду. На питање да ли су „Косово и ЕУ“ и даље два колосека, с обзиром на то да преговарачки оквир предвиђа да нормализација односа са Приштином у великој мери диктира темпо наших интеграција, Девенпорт каже:
– Јасно је да ће одредбе о свеобухватној нормализацији и правно обавезујући споразум бити веома важни у преговарачком процесу. Али, одлука о отварању преговора је резултат напретка који је Србија постигла у разним областима, не само у дијалогу с Приштином. Захтев за напредак у дијалогу у великој мери треба тумачити као део испуњавања копенхашких критеријума за чланство, а то је регионална сарадња.
* Шта ће бити садржина правно обавезујућег споразума?
– То ће бити на две стране, да испреговарају и договоре се. Шта ће све бити садржина споразума, рано је рећи, али он ће сигурно морати да рефлектује сва питања у вези са свеобухватном нормализацијом. Једна од кључних области је доследно придржавање договора Београда и Приштине да се неће међусобно блокирати на путу ка ЕУ.
* Да ли ће признавање Косова бити услов за чланство Србије у ЕУ?
– Тражи се свеобухватна нормализација, не признавање. То је позиција Европског савета и свих 28 држава чланица.
* Шта ће обухватити поглавље 35, када је реч о нормализацији односа са Косовом?
– Покриваће примену до сада постигнутих споразума о царини, интегрисаном управљању граничним прелазима, катастру, матичним књигама, сарадњу са Еулексом, као и наставак процеса свеобухватне нормализације. Премијери Дачић и Тачи су се сложили да су потребни додатни договори и споразуми у процесу нормализације.
* Хоће ли нормализација бити кључно мерило за отварање других поглавља?
– У овом тренутку, тешко је рећи шта ће бити мерила за отварање других поглавља. Завршен је скрининг за три поглавља – 23, 24 и 32 – сада експертске мисије Европске комисије долазе у Србију. На основу тога, биће направљен акциони план, затим ћемо га разматрати са српском владом, и онда ће ти планови и њихово спровођење поставити мерила за отварање поглавља.
* Када ће прво поглавље бити отворено?
– Ако све буде ишло по плану, и узимајући у обзир искуства других земаља, било би реално да се прва поглавља отворе почетком 2015.
* Када преговори почну, да ли је тај процес неповратан?
– Искрено се надам. То што се Србија брзо кретала од статуса кандидата до почетка преговора, показује да је велики напредак учињен и да постоји консензус скоро свих главних политичких партија у вашој земљи да је чланство у ЕУ циљ. Сада смо на новом почетку, много је нових задатака, које је потребно испунити.
АЗИЛАНТИ БРИГА
* ПОСТОЈИ ли реална опасност да Србији поново буду уведене визе за земље ЕУ?
– У ЕУ постоји забринутост око проблема лажних азиланата и притисак да се Србија, у сарадњи са ЕУ, хитно ангажује на решавању тог питања. Уверен сам да је Влада Србије у потпуности свесна проблема и очекујемо адекватне кораке.

БРИСЕЛ НИЈЕ ПРОТИВ “ЈУЖНОГ ТОКА“
* СПОРОВИ око „Јужног тока“ поново су отворили дебату о опредељивању Србије између Истока и Запада. Да ли јаке везе са Русијом, на било који начин, ометају наш европски пут?
– Многе земље ЕУ имају јаке везе са Русијом. У 2012. трговинска размена између ЕУ и Русије достигла је 330 милијарди евра и Русија је један од водећих трговинских партнера за ЕУ. Не постоји контрадикција између одличних односа са Русијом и чланства у ЕУ. Када је реч о „Јужном току“, неколико чланица ЕУ такође учествује у овом важном пројекту. Брисел само инсистира да пројекат буде у складу са законском регулативом ЕУ, са принципима конкуренције, а Србија уз то мора и да поштује Споразум о енергетској заједници, чији је део.

Новости