Теодосије: Задовољни смо јер је Приштина унела у свој „Устав и законе“ да објекти СПЦ на КиМ буду под посебном заштитом

teo i jahjaga1

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Узурпатор трона епископа рашко-призренских Теодосије изјавио је да је веома важно да се у оквиру бриселских преговора покрене питање дугорочне заштите српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији.

Тренутно постоје одређени закони и повластице, које су под међународним утицајем обезбедиле косовске институције, али без писмених гаранција и пристанка Европске уније да дугорочно гарантује посебност и неприкосновеност наших светиња, опстанак наше баштине биће крајње неизвестан, рекао је Теодосије.

Узурпатор трона епископа рашко-призренских је у интервју листу Јединство нагласио да се у том послу посебно ослањају на наше државне институције, нарочито на Завод за заштиту споменика културе Р. Србије, али и на УНЕСКО.
“Захваљујуци чврстом ставу међународне заједнице, Приштина је званично прихватила и унела у свој Устав и законе, ставку да су сви објекти Српске православне цркве под посебним мерама заштите, које гарантују и заштиту нашег имена и имовинских права,”- подсетио је он.

Другим рецима, казао је Теодосије, незаконит је сваки покушај претварања наших светиња у косоварске и прихваћена је формула Српске православне баштине на Косову, а не наше баштине као косовске културне баштине.

То је велика разлика, сада је суштински знацајно да се обезбеде дугорочне и писмене гаранције да ће тако и у будућности остати, нагласио је Теодосије.

Танјуг