Сахране вехабија на нелегалном гробљу

vehabije u srbiji

Упркос забрани инспекције, вехабије у Горњој Маочи своје преминуле и даље сахрањују нелегално. Мртви се сахрањују без икаквих обележја, на импровизованој локацијији без дозволе за коришћење у сврху гробља. Иако је полиција обавестила тужилаштво, истрага још увек није покренута.

Вехабије у Горњој Маочи, упркос забрани инспекције од пре две године, своје преминуле сахрањују на импровизованом гробљу у том селу, пише бањалучки Глас Српске.

Мртви се, наиме, сахрањују без икаквих обележја, на локацији за коју никада није издата дозвола за коришћење у сврху гробља.

Забрана погреба уследила је када су мимо прописа и обележја у Горњој Маочи сахрањене две особе, а према сазнањима бањалучког листа, на истом месту је сахрањено још седам припадника највеће вехабијске заједнице у БиХ.

Полиција Брчко дистрикта обавестила је прошле године Тужилаштво БиХ о нелегалним погребима. Тужилаштво није отворило истрагу у овом случају, наводећи да то треба да учине тужилаштва са нижих нивоа. Ово подручје налази се у пограничном појасу између Тузланског кантона и Брчко дистрикта, али њихова тужилаштва и полиција још нису покренули истрагу.

Портпарол Кантоналног тужилаштва у Тузли Адмир Арнаутовић потврдио је да не воде истрагу у вези са непрописним сахранама.

„Тачно је да Горња Маоча припада Тузланском кантону, али није све у том селу у надлежности Тузланског кантона. Становници тог села сахране обављају у Маочи која припада Брчко дистрикту“, рекао је Арнаутовић.

Портпарол полиције Брчко дистрикта Халид Емкић каже да нема информације о томе да је било шта урађено у вези са овим проблемом.

„До четвртка су нерадни дани и не могу доћи до прецизних информација. Зна се за непрописне погребе, али немам информација о томе, нити знам да ли је полиција нешто радила“, рекао је Гласу Екмић.

Портпарол МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић тврди да је улазак у Горњу Маочу и даље безбедносно ризичан.

Нелегалне сахране у Горњој Маочи започеле су у време када је шеф те вехабијске заједнице био њен оснивач Нусрет Имамовић. Он је прешао у Горњу Дубницу, где је основао нову шеријатску заједницу, а у Горњој Маочи су његовим путем наставили Мирсад Омеровић, Сенад Идић и Самир Исмаили.

Лист наводи да Имамовић и његови наследници никада нису ни саслушани због нелегалног сахрањивања вехабија.

РТС