Вулин: Жалићемо се Бриселу на Приштину

vulin1

ЗУБИН ПОТОК – Министар без портфеља Владе Републике Србије задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да ће Приштина морати да разговара са Београдом и о Трепчи и о имовини на КиМ уједно оптуживши Приштину да покушава да успори формирање Заједнице српских општина.

„Формирање скупштина општина на северу Косова зависи од више фактора. Што се тиче градоначелника и одборника на северу КиМ, рачунајући ту и Албанце и Бошњаке, то је могло да се деси одавно. Приштина покушава да их успори, да на тај начин успори формирање ЗСО,“ рекао је Вулин.

Према његовим речима, ако треба Београд ће и тај проблем „носити у Брисел“.
„Међутим ја заиста мислим да то може да се реши на локалном нивоу и ако постоје било какви спорови око садржине позивница, овде су легално и легитимно изабрани представници грађана на северу Косова И Метохије , то са њима треба решити“ – рекао је Вулин.

Коментаришући најаве да у Приштини припремају Закон о Трепчи и кажу да неће разговарати о имовини Вулин је подсетио да је држава Србија само од 2003.године до данас платила преко 500 милиона евра за разне камате и главнице зајмова узетих да би се градиле термоелектране Обилић А и Облић Б које Србија не користи али уредно плаћа.

Он је рекао да под имовином не мисли само на Трепчу, термоелектрану, руднике, путеве, зграде већ и на преко 40 хиљада одштетних захтева које су Срби на КиМ поднели за отете куће, станове, њиве , оштећене куће и станове и на које још нико није одговорио.
„Када кажем имовина онда мислим и на право Срба да учествују у приватизацији на КиМ у којој нису учествовали јер је приватизација вршена по националном основу , а не по економском или по основу стечених права. Кад кажем имовина, онда мислим и на пензије које су заслужили и зарадили Албанци који су живели на КиМ а нису им из овог или оног разлога исплаћене,“ рекао је он.

Разговараће се, додао је Вулин апсолутно о свему и сваки једнострани потез неће моћи да прође а „то важи И за Трепчу” – рекао је Вулин.

Поводом информација да у буџету Косова нису предвиђена средства за капиталне инвестиције на северу Косова, Вулин је рекао да га то нимало не изненађује истакавши да ако Приштина мисли да не треба да се гради ништа на северу КиМ, ту је Београд.

Према његовим речима Бриселски споразум очигледно све мање радује Приштину.
„Приштина је очекивала да ће Бриселским споразумом добити једноставно право да добије територију и ако је могуће ту територију без људи. Бриселски споразум се односи на живот Срба на КиМ и ми ћемо бити врло тврдоглави у поштовању сваког слова и сваког зареза споразума а ако они неће да помогну Србима на КиМ, ако Приштина мисли да не треба да се гради ништа на северу КиМ, па ту је Београд, ми ћемо градити као И до сада, градићемо висе” – нагласио је он.

Танјуг