Басташић: Антисрпска хистерија доприноси негирању злочина НДХ

dusan bastasic

Председник Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић изјавио је вечерас у Београду да антисрпска хистерија која влада савременом Хрватском доприноси томе да се злочини почињени над Србима у Независној Држави Хрватској (НДХ) негирају и игноришу.

Говорећи о Госпићком систему логора, као првом ликвидационом центру НДХ, Басташић је слушаоце предавања на београдском Правном факултету упознао о чињеницама које хрватска савремена историја прикрива, а које показују да је у 132 дана постојања у тим логорима убијено више од 40.123 људи, од којих 38.000 Срба и 2.000 Јевреја.

Он је, као посебно поразне, навео изјаве некадашњег председника Хрватске и самодекларисаног антифашисте Стјепана Месића на овогодишњем обележавању страдања Срба на Пагу 26. јуна да „убиства нису починили Хрвати него Усташе“.

„Оно што Месић није рекао и оно што ви, вероватно, не знате је да је НДХ била држава у пуном капацитету. И та држава је стала иза злочина. Оно што овај систем логора чини посебно монструозним је да је унутар њега постојао логор Метајна, намењен искључиво за убијање жена и деце – први таквог типа у Европи и историји човечанства“, рекао је Басташић.

Он је додао да, и поред изостанка јасне институционалне подршке, Удружење чини све да невине жртве Јадовна и осталих стратишта на овом подручју не остану заборављене.

„Водимо календар геноцида и практично следимо сваки траг. Уколико имамо само једну реченицу сведока, ми истражујемо. Успоставили смо фото-архив, аудио-архив и већ располажемо значајним библиотечким фондом“, навео је Басташић.

Током расправе која је уследила након предавања, студенти Правног факултета и бројни Београђани старијих генерација, Басташићу су поставили низ питања и додатно се информисали о Госпићким логорима, за који су, углавном, по први пут и чули.

Срна