Петер Бломајер: Време је да се стави тачка на мржњу између Срба и Албанаца

Peter-Blomeyer

Шеф немачке канцеларије на Косову Петер Бломајер изјавио је за КИМ радио да је крајње време да се стави тачка на мржњу између Срба и Албанаца јер су многе генерације пропатиле због ратова и протеривања народа.

„Битно је да се то оконча. Желим да нове генерације преброде мржњу која постоји ради своје деце, а надам се да ће 2014. година бити почетак свега тога“.

Бломајер је, резимирајући успехе из 2013. године,  истакао да су, након веома тешких преговора, Србија и Косово у протеклој години успели да склопе споразум, на основу којег су по први пут одржани избори на целој територији.

„Започет је процес интеграције полиције и правосуђа, а размењени су и официри за везу. Након дугог периода такорећи мржње између Србије и Косова начињен је преокрет јер се десио историјски догађај“.

Бломајер очекује да ће 2014. година бити тешка јер предстоји још много посла на путу евроинтеграција.

„Србији предстоји започињање преговора о придруживању са ЕУ, а Косову, надамо се, предстоји споразум о стабилизацији и придруживању. Да би се напредовало у погледу евроинтеграција, мора бити начињен и помак у побољшавању односа између Срба и Албанаца на Косову“, казао је Бломајер.

Бломајер у Приштини честитао је слушаоцима КИМ радија и гледаоцима ТВ Центар Божић и Нову годину.

КиМ Радио