Живадин Јовановић: Иницијативу да Дачић, Тачи и Ештон добију Нобелову награду покренуо албански лоби

Živadin_Jovanović

На питање новинара НСПМ да прокоментарише иницијативу да се Нобелова награда за мир додели премијеру Ивици Дачићу, Хашиму Тачију и комесару ЕУ Кетрин Ештон, Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, дао је изјаву у којој каже:

Већ дуже време Нобелова награда за мир је исполитизована и компромитована јер се додељује не за истински допринос миру и демократији већ за допринос наметању егоистичких, империјалних интереса западних сила и њихових центара моћи другим земљама и народима. Размислите каква је то награда која је, примера ради, додељена некоме ко носи одговорност за нову трку у наоружању, за хаос у Ираку, Авганистану, Либији и другим уземљама, за глобално прислушкивање својих грађана и најближих савезника!

Таква награда тешко може да промовише мир, демократију, поштовање принципа међународних односа и других истинских вредности цивилизације. Она се претвара у инструмент за величање послушности, дикатата и неравноправности у интересу егоизма и грамзивости корпоративног финансијског капитала.

Иницијативу коју помињете формално је покренуо албански лоби из Вашингтона што само за себе говори колико је објективна и принципијелна. У суштини иза ње стоје интереси истих оних центара моћи који су 1999. године покренули оружану агресију против Србије (СРЈ) и који су 2013. наметнули Србији диктат звани „Бриселски споразум“. Прихватање тог диктата означава саглашавање Србије са одузимањем дела њене државне територије, реализацију почетног циља оружане агресије и амнестирање лидера земаља-чланица НАТО за злочин против мира и човечности. Јасно је да то нема везе са истинским интересима Србије већ да служи задовољавању империјалних интереса земаља лидера НАТО и ЕУ.

Не видим, заиста, шта би у свему томе било у корист Србије – истакао је Јовановић.

НСПМ