Мркић: Одавно нисам чуо бољу вест од предлога албанског кокуса за Нобела бриселској тројци

ivan mrkic

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је данас да одавно није чуо бољу вест од одлуке српског и албанског Кокуса у у Конгресу САД да за Нобелову награду за мир номинују премијера Србије Ивицу Дачића, високу представницу ЕУ Кетрин Ештон и Хашима Тачија.

„У таквим околностима, у тој огромној администрацији (САД) и влади која је као нека хидра да падне некоме на памет да истакне за номинацију председника наше владе – то је стварно дивна вест“, рекао је Мркић за Танјуг.

Уз констатацију да Србија није позната као неко ко успешно организује лобирање или води неке кампање и напомињући да не зна какав ће бити исход иницијативе, Мркић је указао да чињеница је номинација стигла од конгресмена и то различитих партија представља знак признања којим сви треба да се дичимо.
„Да ли ће то бити? Дај боже, ја бих волео да тако и буде на крају“, рекао је он.

Представници српског и албанског Кокуса у Конгресу САД упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују премијера Србије Ивицу Дачића, ратног злочинца Хашима Тачија и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир за 2014. годину, због њихове кључне улоге у нормализацији односа Београда и Приштине, потврђено је Танјугу у српском Кокусу.

Сам премијер је, коментаришући вест, рекао да је несумњиво да се напредак постигнут у дијалогу са Приштином веома цени у међународној заједници, можда више него у самој Србији, јер је донео извесну стабилност у региону, али да не верује да су велике шансе да се то догоди.

То, међутим, може да буде наговештај поправљања спољнополитичке позиције Србије будући да се ради о предлогу америчких конгресмена, додао је он.

Тачи је на свом фејсбук профилу написао да номинација за Нобелеву награду за мир припада грађанима Косова, док је Ештонова у интервјуу „Новом магазину“ рекла да Бриселски споразум није њен успех, већ успех Београда и Приштине, а да је Европска унија само помогла у том процесу.

Танјуг