У Београду одржан фестивал ЛГБТ филма Мерлинка (ВИДЕО)

merlinka
од 12. до 16. децембра 2013.
Дом омладине Београда

Пети Међународни фестивал ЛГБТ филма „Мерлинка“ биће организован од 12. до 16. децембра у Великој сали Дома омладине Београда. Слоган овогодишњег фестивала је „Живот је кабаре“ и промовише идеју да је упркос хомофобији, насиљу, нетолеранцији и дискриминацији живот леп и пун лепих догађаја за памћење, од којих су неки завршили и на филмском платну.

Ове године Геј лезбејски инфо центар и Дом омладине Београда као организатори фестивала припремили су богат програм који садржи 55 кратких, играних и документарних филмова из преко 25 земаља света. Међу њима треба посебно издвојити белгијски филм „Mixed Kebab“ о младом Турчину који одлучује да живи са другим мушкарцем уместо да се ожени, амерички документарац „I am Divine“ о легендарном Glennu Milsteadu познатијем као Divine, звезди раних радова Johna Watersa, турски документарац „My Child“ о родитељима ЛГБТ деце и њиховом активизму у Турској, грчки играни филм „The Guide“ о туристичком водичу који води групу студената архитектуре кроз Атину, шпански играни филм „For 80 days“ о љубави две пријатељице из младости између којих се јавља љубав после 50 година, израелски играни филм „Snails in the Rain“ о младом студенту кога прогони анонимно љубавно писмо које му је послао други мушкарац, немачки документарац „Rent Boys“ о мушкарцима секс радницима из Берлина у режији Rose von Praunheim и многи други. Мерлинка фестивал сваке године додељује награду „Доротина ципелица“ за најбољи кратки филм.

Након Београда, Мерлинка фестивал ће у 2014. години гостовати у Сарајеву и Подгорици.

 

У четвртак, 12. децембра у 19.30 у сали Американа Дома омладине Београда одржаће се јавно читање у оквиру 5. Међународног фестивала queer филма „Мерлинка“ који организују Геј лезбејски инфо центар и Дом омладине Београда. Том приликом, биће представљен део текста „Мерлинкина исповест“ Миладина Шеварлића, монодрама инспирисана животом Вјерана Миладиновића Мерлинке, трансвестита и секс радника који је убијен пре десет година у Београду. Вјеран Миладиновић Мерлинка, по коме је и назван фестивал, постао је легендарна личност са београдских улица, пре свега улогом у филму „Marble Ass“ Желимира Жилника.

Монодрама је рађена према аутобиографији Вјерана Миладиновића „Терезин син“ која је издата 2002. године, а реиздата 2013. у издању Red Boxa и до сада никада није извођена.
У јавном читању кој је режирао Стеван Бодрожа учествују следећи глумци: Милан Томић, Александар Трмчић и Ненад Павићевић.
Продукција ове представе подржана је од стране Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Амбасаде Краљевине Холандије.
Улаз слободан.

 

Четвртак, 12. децембар 2013. 17:00 ВЕЛИКА САЛА ДОМА ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА

Бекство од гравитације
Fliehkraft
Режија: Benjamin Teske
Улоге: Sabin Tambrea, Ronald Nitschke, Hedi Kriegeskotte, Janna Horstmann
Немачка, 2013.
Кратки филм (Транс)
Трајање: 23 мин.

Како и коначно добио прихватање свог оца, Леонид који је транссексуалац се враћа маскиран као мушкарац у свет свог детињства: на вашар. Али и стари газда воза духова крије тајну…

…..

Функционални линк на коме можете видети и најаве осталих филмова  http://www.domomladine.org/filmovi/5-medjunarodni-festival-lgbt-filma-merlinka/