Амнестија за богохулнице

pusi rajot

Учеснице светогрдног дела учињеног 21. фебруара 2012. године у Храму Христа Спаситеља у Москви, Марија Аљохина, Надежда Толоконикова и Јекатерина Самуцевич, биће пуштене на слободу у оквиру амнестије коју је прошле недеље прогласио руски председник Владимир Путин, потврдио је у понедељак агенцији РИА Новости адвокат Аљохине.

Марија Аљохина је на слободи“ изјавио је Пјотр Зајкин и додао: „Сви документи су потписани“, преноси изјаву ЗајкинаАП.

„Мислим да ова амнестија не представља хуманитарни чин, већ да је сврха тога чисти публицитет. Да сам имала избор ја бих одбила амнестију“, истакла је Аљохина у изјави за телевизијски канал „Дожд“.

Најпре је, 20.децембра, као резултат закулисних преговора, ослобођен Михаил Ходорковски.

Подсећања ради, учесница светогрђа у Храму Христа Спаситеља Марија Аљохина следбеник је покрета младих „Даниловци“, који води игуман Петар (Мешчеринов), главни у Центру за духовно васпитање младежи. Игуман је познат и по нетрпељивости према „конзервативности“ црквеног уређења, и уз то, према оцени јереја Александра Шумског – познат и по „манијакалној русофобији“. „Постоји, очигледно, сурова логика у томе, да је особа, отхрањена црквеним либералом, учествовала у обреду ругања светињи: јер је то обред обавезан у многим антихришћанским сектама и покретима – од јереси јеврејских, које су уништене у 15.веку захваљујући напорима светих Генадија Новгородског и преподобног Јосифа Волоцог, до савремених сатаниста“, приметио је својевремено Владимир Смик, у свом тексту о револуцији мржње у Русији, који, иако публикован у јулу 2012, још увек није изгубио ништа од своје актуелности (http://borbazaveru.info/content/view/4825/37/).

        У заштиту Аљохине и осталих светогрдница иступали су многобројни руски црквени модернисти.

Борба за веру