Председник Николић жели да дефинише докле иде предавање ингеренција Приштини

Tomislav-Nikolic-izdajnik-iz-Bajcetine

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија треба да одреди докле може да се иде у преношењу ингеренција на Приштину.

Србија је данас пред неколико дилема које мора да реши, а пре свега оне које се тичу односа са Европском унијом и приштинском администрацијом, рекао је Николић у интервјуу за ТВ Б92.
„Ми немамо захтев да признамо независност КиМ, али дипломате говоре да ће то бити услов без кога се не може. Мене помало вређа та „статусна неутралност“ ЕУ, јер оснивач УН Србија и самостално проглашено Косово нису исто и не можемо да будемо у истом положају“, каже Николић.

За њега је трећа дилема однос са Русијом. Он је истакао да евроинтеграције не искључују сарадњу са Русијом, напротив:
„Наша жеља за уласком у ЕУ је искрена и први пут се види да сви радимо на томе, али онај ко мисли да може да запостави односе са Руском Федерацијом се грдно вара. Ни Европска унија не жели да запостави односе са Русијом“

Председник Србије Томислав Николић сматра да је направљен добар баланс између њега и владе Србије, да су сви радили заједно у одосима са ЕУ и Руском федерацијом и да је влада радила онако како је договорено када је давао мандат Ивици Дачићу.

Николић је подсетио да је Дачићу предложио да води преговоре, да је предложио и платформу за њих и навео да сада треба предложити и докле препустити Приштини ингеренције. Он је рекао да је његов конкретан допринос у односима са Русијом поновно успостављање пријатељских и добрих односа.

На питање да је из Москве послао критике на рачун Владе Србије, Николић је рекао да то није било баш тако али да је рекао да је једна одлука Владе Србије била лоше срочена и погрешно протумачена.
„До Путина је стигло погрешно тумачење једне лоше срочене одлука владе из које се могло зајкључити да Србија одсутаје од споразума“ навео је председник Србије и додао да се то могло протумачити као одустајање од свега што је са РФ договорено.

Танјуг