ПРАВОСЛАВНО-РИМОКАТОЛИЧКО-ПРОТЕСТАНТСКИ МАНАСТИР (или) КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Фреска” у Новом Скиту. Папа и англикански архиепископ у друштву са екуменистима у православним одеждама.

О манастиру Нови Скит би могло много да се говори. Овом приликом ћемо се само дотаћи теме.

У отшелништву су у снажну прелест демонску достигли Фрањо Асишки, Игнацио Лојола и други подвижници римокатолицизма (након одељивања Западне од Источне Цркве), који се у његовом крилу сматрају Светима. “Када Фрањо би узет на небо”, приповеда његов хагиограф, “Бог Отац, угледавши га, доспе у недоумицу, коме би дао предност: да ли Сину Своме по природи, или сину по благодати, Фрањи”. Шта може бити страшније, наказније од те хуле, жалосније од те прелести! (Свети Игњатије Брјанчанинов)

Нови Скит је манастир који обухвата три “православне” хришћанске заједнице у Кембриџу, Њујорк (географски у близини града Вајт Крик): монахе Новог Скита, мушки манастир који је  1966. године основао Лоренс Манкузо, први игуман; затим монахиње Новог Скита, женски манастир основан 1969. и  Заједница пријатеља Новог Скита коју чине брачни парови, основана 1982. године. Све три заједнице налазе се под омофором митрополита Православне цркве у Америци. У свету су познати по томе што узгајају и обучавају немачке овчаре као псе водиче и баве се обуком других раса за остале потребе. Монаси су написали неколико приручника за обуку паса, међу којима је и „Уметност одгајања љубимаца“ и „Како бити најбољи пријатељ свом псу: класична обука за власнике паса“. Јединствени су по томе што су покренули опсежне реформе у погледу изгледа храма и Евхаристије Православне Цркве, под изговором “да служба буде разумљивија”. Веома су отворени у погледу екуменистичких контаката са другим јеретичким деноминацијама; наос њиховог новог храма садржи и иконографске портрете познатих неправославних личности, као што је папа Јован XXIII, надбискуп Мајкл Ремзи, монахиња Тереза Калкутска и празнично прослављају римокатолика Фрању Асишког. Оваква отвореност изазива критике православних хришћана који поштују Предање, али монаси и монахиње оштро бране реформу литургије и монашког живота као неопходност православног монаштва, које, по њима, мора бити више од „музејског“ у модерном свету.

16. априла 2007. године, премијерно је приказан телевизијски шоу програм „Божански пас“ на каналу Анимал Планет. Емисија се бавила програмом обуке паса коју обављају монаси манастира Нови Скит.

У манастиру Нови Скит, који припада Православној цркви у Америци, под маском православних икона могу се у продаји наћи и “иконе римокатолика”. Тешко се може рећи да се ради о “неупућености” манастирског братства, па се поставља реално питање зашто се такве ствари догађају. На сајту овог манастира у продаји се налазе “иконе” опрелешћених монаха Фрање Асишког и Кларе, као и “икона” под називом “Сусрет Фрање и Кларе”.

1504097_723471947672454_706136763_n

“Као Антоније Велики и Павле Тивејски, успоставио си хармонију између човека и дивље звери и повратио давно изгубљено поверење између створења и Творца. Јер, у твом присуству вук је постао јагње, стављајући ти шапу у руку у знак помирења, а птице су уживале у твом проповедању, јер си хтео да пробудиш у овим створењима лишеним разума свесну похвалу Господа, како би Га у име свих створења прославила. О, свети оче Фрањо моли Христа да нам подари мир Свој.” (Текст испод “иконе”: Химна Фрањи Асишком, Монаси Новог Скита, 1995.)

997030_723472681005714_921832608_n

“Света Клара била је следбеница Фрање Асишког. У капели у близини Асизија положила је завете, што је означило почетак Другог реда Фрање Асишког. Била је оснивач <Сиромашних клариса> (Кларине следбенице и припаднице Другог реда Фрање Асишког) и била је настојатељица манастира Сан Дамиано у близини Асизија 1216. године. Седам чланица које су основале женски монашки ред у манастиру Нови Скит биле су припаднице сиромашних клариса из Евансвила у Индијани.” (Текст испод иконе)

999920_723473131005669_1825670792_n

“Свети Фрањо и Клара Асишки били су уједињени у три љубави: према распетом Христу, сиромашнима, нарочито губавима, и једно према другом. Љубав према Христу и сиромашнима није умањила њихову међусобну љубав, коју су испољавали служењем Богу и људима, што је истинска љубав и велика нежност.”

skite

Сестринство и братство Новог Скита

На крају, издвојмо између осталих скарадности, да је “света” Клара за римокатолике покровитељка телевизије и интернета јер је на свом зиду, својевремено, гледала мису као на телевизији, а Фрањо, бивши распусник, је са својим ученицима обавио и “тајну вечеру” пре него се, наводно, вратио Богу, тј. умро. И не само то. Једном је овај човек и осетио да се “од сувишка љубави и саосећања сасвим претворио у Исуса”. Са оваквим “светитељима” Нови Скит иде истим путем као и његови покровитељи и тај пут има мало или никакве заједничке именитеље са Православљем. А, Фрања и лажних месија је увек било:

mesija

Слике које се продају у овом манастиру можете погледати овде: New Skete Monastery

Погледајте, такође:
ОСТАВКА МИТРОПОЛИТА ЈОНЕ- ЈОШ ЈЕДАН СКАНДАЛ У “АМЕРИЧКОЈ АУТОКЕФАЛНОЈ ЦРКВИ”

Превод и припрема: екипа ФБ странице “Православље живот вечни”