Дачић: Срби данас у свету не представљају никакав фактор

dacic

БЕОГРАД – Срби данас у свијету не представљају никакав фактор, ни Србија као земља нити Срби као дијаспора – рекао је српски премијер Ивица Дачић на скупу дијаспоре у Београду.

„Још нисам срео ниједног Србима у политичким структурама у свету, али сам зато сретао муслимане, Бошњаке, Хрвате, Албанце, а нас има више него њих. Па дајте онда да се организујемо“, рекао је Дачић.

Дачић је на скупу „Пословна конференција – Србија и дијаспора“, на којем су размотрени најбољи модели сарадње дијаспоре и матице, истакао да не вјерује да су Срби јединствени у дијаспори и свијету, наводећи да нису јединствени ни у Србији.

„Ако мислимо нешто озбиљно да урадимо за земљу и народ, морамо да будемо веома практични… Без Срба у региону нема Владе Хрватске, а и Хашим Тачи влада уз помоћ Срба у Приштини, Срби у Црној Гори су поистовећени са опозицијом. Ми морамо да се боримо за српски национални интерес у Црној Гори, а то се остварује тако да будете у власти“, рекао је Дачић.

Он је истакао да је у Србију првих пола године стигло из дијаспоре око двије милијарде долара, а неформално, према подацима Свјетске банке, око 5,6 милијарди долара.

Дачић је навео да су дознаке из дијаспоре најстабилнији извор прихода и по томе је Србија на осмом мјесту у свијету, али да је по инвестицијама из дијаспоре Србија на зачељу.

Он је рекао да је Влада Србије спремна да се посвети дијаспори и олакша њеним инвеститорима да улажу.

Шеф Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић изјавила је да се Срби у дијаспори не дијеле одакле долазе, него су сви једна српска дијаспора.

„Српска дијаспора је локално оријентисана и повезана са својим завичајем“, рекла је Драшковићева, наводећи да је зато 90 одсто инвестиција које долазе из дијаспоре локално оријентисано.

Она је рекла да има четири милиона припадника српске дијаспоре широм свијета, која може да буде најбољи покретач развоја Србије, и да буду најбољи амбасадори да се поправи слика Србије у свијету.

Изасланик Његове светости патријарха српског Иринеја викарни владика Андреј пренио је благослов и поздрав патријарха, који из здравствених разлога није могао да дође.

Економиста Миленко Џелетовић као иницијатор доношења Закона о страним улагањима је рекао да је потребан радикалан заокрет у економији Србије, који ће довести до отварања радних мјеста и смањења незапослености, као и да је потребан и заокрет у односу Србије као матице према дијаспори.

Он је рекао да је од 2000. године из дијаспоре у Србију стигло 43 милијарде долара, а врло мали дио тога уложен је у инвестиције.

Скупу су присуствовали и министри у Влади Србије, представници дипломатског кора, српски привредници из дијаспоре, те директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, те градоначелник Требиња, као и представници општина из Хрватске, гдје су Срби у већини.

Скуп је одржан у организацији Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, а представљен је и пројекат „Запослимо Србију“, као и иницијатива за оснивање српске банке дијаспоре, коју ће контролисати дијаспора.

Срна