Српско срце Јоханово – прича о страдању и љубави

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic

У Херцеговини промоција књиге Веселина Џелетовића о необичној судбини једног Немца, али и о страдању Срба на Космету. После трансплантације дошао на Косово и усвојио Јовановог сина

ШИРОМ источне Херцеговине, последњих дана се промовише роман аутора Веселина Џелетовића, који је изазвао велико интересовање књижевне, али и политичке јавности. Базиран је на истинитој причи о Немцу Јохану Вагнеру, кога је Џелетовић упознао 2004. године на развалинама српског гробља у једном косовском селу и тако сазнао за његову невероватну животну причу. Аутор романа нашао се на сахрани жене, чија је шира породица трагично страдала од албанске руке. Пресудили су и њој, с обзиром на то да се обесила након што су је петорица Албанаца силовала. Само пет година раније, њеног мужа су Албанци киднаповали и повадили му органе. Од целе породице остао је само дечак.

Тог дана на гробљу, пажњу Џелетовића привукао је човек чија су појава и држање одскакали од ситуације и средине. Цела прича постала је још чуднија када је човеку пришао дечак који је изгубио родитеље и загрлио га. Аутор романа се распитао о овом необичном догађају, а мештани су му рекли и да тај човек у грудима заправо носи срце дечаковог убијеног оца Јована! Мистериозни мушкарац био је Јохан, Немац кога је нешто терало да истражи порекло пресађеног срца. Иако је први пут дошао на Космет, сам је успео да пронађе кућу, у којој су Јовану насилно извађени органи, а потом је податке о овом злочину 2003. године предао немачкој обавештаној служби. Дао им је и прецизну скицу куће.

Све се заршило тако што је дечаков ујак пристао да Јохан усвоји дечака, али тек пошто је овај прешао у православље и обећао да се дечаков име и презиме неће мењати, како би остао последњи потомак ове породице. Роман Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ говори о тешком и мукотрпном животу Срба на Косову, о њиховом страдању и о истини за коју зна цео свет, али неће да призна. Џелетовић својим романом даје частан допринос да истина о Косову изађе из енклава ограђених бодљикавом жицом – поручује мр Момчило Голијанин.

srpsko srce johanovo

КУСТУРИЦА СНИМА ФИЛМ

НЕДАВНО је редитељ Емир Кустурица потврдио да ће снимити филм о трговини органима.

– За њега тренутно пишем сценарио. То остварење ће створити једну болну, истиниту тему о страдању српског народа о којој историја, литература и кинематографија свесно ћуте с циљем да се Срби прикажу као геноцидан народ, никако као жрттве. Филм ће се снимати у Русији, где имам пуно пријатеља, који ће ми помоћи да изгурам тај подухват – изјавио је Кустурица.

Р. Гутић / Новости