СРБИН У КРВИ

dmitri-rogozin

Руски председник Владимир Путин поставио је пре неки дан за амбасадора при НАТО Дмитрија Ољеговича Рогозина. У ексклузивном разговору за Курир овај руски дипломата говори о српском пореклу

БЕОГРАД – Руски председник Владимир Путин поставио је пре неки дан за амбасадора при НАТО Дмитрија Ољеговича Рогозина. У ексклузивном разговору за Курир овај руски дипломата говори о српском пореклу своје породице, чврстом руском ставу према САД и упозорава Србију да мора задржати државно јединство ако намерава да сачува Косово и Метохију.

Шта је права истина о “српској крви” која тече вашим жилама? Неће ли јастребови НАТО и у томе наћи разлог за подозрење?

– Никакви и ничији “јастребови” ме не занимају. Ја ћу у Бриселу представљати велику Русију и наступати више као политичар него као дипломата. А ни са мојом “српском крвљу” ништа није проблематично. Истина је да је деда моје мајке био Милан Јовановић, који се као добровољац нашао у руској армији, и да је сасвим могуће да је родом из краја Радована Караџића. То бих већ истражио да сви породични папири нису нестали у ратовима. У сваком случају, чим уграбим довољно времена – крећем према Дурмитору…

Русија се поводом Косова и Метохије држи међународног права. Ви сте већ затражили да се “поводом Косова” утврди 10-12 “правила која би важила за све”…

– Тврдо сам уверен да су међународној заједници потребна поштена правила за ситуације када нека етничка заједница затражи издвајање из матичне државе. Косово је драматична и трагична опомена да се са утврђивањем тих правила касни.

За каква правила се залажете?

– Прво и главно правило требало би да буде: ко тражи отцепљење – нема право на употребу насиља! Друго: ко се већ послужио насиљем – као што су то урадили Албанци уз благослов својих западних покровитеља – мора претходно да обнови све што је порушио! Треће: ко је при том нанео штету матичној држави или припадницима других етничких заједница – мора да исплати пуну компензацију својим жртвама!

Које од ваших услова “Косовари” још не испуњавају?

– Косово у догледно време није у стању да обезбеди ни економску самосталност у односу на Београд и Брисел. А изузетно важно правило би морало да буде: на територијама које траже отцепљење не сме бити страних војних база. Са туђим базама се могу добити једино протекторати и имитација независности!

“Косовари” ни једно од ваших правила – услова не задовољавају, а ипак имају подршку и НАТО и свих водећих западних држава…

– Брисел и Вашингтон ће морати – ако не желе да се Гренланд отцепи од Данске, а да “косовским путем” пођу и Баскија и Корзика – да пристану и на правило: нема независности без сагласности државе матице. А и да ствари са Косовом стоје друкчије – да се Београд не противи отцепљењу – посебно ЕУ би морала водити рачуна о томе да је мало Косово огромна лабораторија дроге и да ЕУ – бранећи косовске Србе и не допуштајући да власт у Приштини пређе у руке терориста и криминалаца – брани сопствене стандарде и цивилизацијске вредности.

У Бриселу све то предобро и сами знају. Због чега, бар поводом Србије, раде супротно?

– Американцима је НАТО деценијама служио за обуздавање СССР и Немачке. У водећим европским престоницама последњих година имају илузију да им НАТО помаже да колико-толико обуздају САД. А НАТО је још далеко од такве улоге, па против Србије “раде” и укорењена одбојност према православним народима и амбиција Београда да има три стуба спољне политике (ЕУ-САД-Русија). Поврх свега, Вашингтону је за дуже време потребна државна фрагментација свих делова света на које “баци око”.

Шта ће се, по вашем мишљењу, догодити ако Вашингтон дефинитивно да миг Приштини да прогласи независност?

– Отвориће се, кривицом искључиво Вашингтона и Брисела, Пандорина кутија планетарног сепаратизма. Зацариће хаос који ће измаћи свачијој контроли. Примера ради, они који се у Москви још противе – одмах за Косовом – признању Абхазије, Јужне Осетије и Придњестровља – остаће без икаквих аргумената!

Како ће се Русија поставити према насилно проглашеној “држави Косово”?

– Потези ће се још вагати, али се жарко надам да ће Москва затражити хитно одржавање репрезентативне конференције под покровитељством УН за заштиту међународног права. То свет дугује својој будућности!

Хоће ли такав захтев Русије изашта бити довољан?

– Надам се да хоће, поготово ако Србија у свом одбијању отцепљења буде одлучна, тврда и принципијелна. Београд се политички мобилисао последњих месеци и заоштрио своју “косовску реторику”. То је добро, али се бојим да је још недовољно, да Србија мора демонстрирати још већу вољу и државно јединство. Заправо, бојим се да је државни глас Србије још донекле подељен и у полутоновима…

А ако “полутонови” остану?

– То ће смањити шансе Србије, а и изгледе да Русија изнуди конференцију за заштиту међународног права. А Србија се може суочити са променом режима. Уколико до тога дође, главне заслуге за то имаће Американци и оне западноевропске земље које у сарадњи са њима “даве” Србију.[ антрфиле ]

НЕЋЕ БИТИ “ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ”

– “Косовари” се надају да ће ускоро бити у прилици и да направе “велику Албанију”. То је, међутим, само њихов сан. Творци “државе Косово” – наглашава Рогозин – неће им дати “велику Албанију”. Мада, нећу бити превише изненађен ако се из Вашингтона ускоро почне говорити и о “независној Баскији” или “Корзици са надгледаним суверенитетом”…

АМЕРИКАНЦИ, НАУЧИТЕ ИСТОРИЈУ!

Владимир Путин је, не кријући да мисли на САД, упозорио да једна земља покушава да се остатку света наметне као “господар и суверен”.
– Американци јесу јаки и моћни, али су млад народ, који није имао ни свој средњи век. Вашингтон, упркос свој својој моћи, нема ресурсе, а ни право да буде газда целом свету. Зато сматрам да би за Американце било корисно да боље изуче светску историју и виде како су се завршили шпански, француски, британски и немачки пројекти владања светом.

ЕВРОАКСИС БАНКА ПРАЛА ПАРЕ?

Нови руски амбасадор Русије при НАТО није упућен у ток истраге у московској централи Евроаксис банке, али ипак каже: “Док сам у Државној думи био заменик председника Комитета за безбедност, имао сам прилике, као и остале колеге посланици, да видим извештаје надлежних државних служби у којима је и та банка фигурирала у списку ‘финансијских институција’ које су могле бити у вези са прањем новца и финансирањем екстремистичких организација. Не знам, међутим, шта је даље било и шта би озбиљна истрага показала”.
Курир