Маровић: Црној Гори треба једна, Православна црква што би додатно афирмисало црногорски идентитет. Епископ Јоаникије: Неће нам кумровачки ђаци устројавати Цркву

Svetozar--Marovic

ПОДГОРИЦА – Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије критиковао је изјаву потпредседника Демократске партије социјалиста Светозара Маровића о устројству Православне цркве у Црној Гори, наводећи да је страшно када политичари „почну да кроје Цркву по својој мери”.

Маровић је раније казао да Црној Гори треба једна Православна црква са седиштем у тој држави, што би, како је навео, додатно афирмисало црногорски идентитет.

„Добро памтимо времена комитета и Кумровца, када је комитет хтео да има Цркву по својој мери, али Црква ни тада, иако је била понижена, нарочито у Црној Гори, није могла да се уклопи у те уске оквире, нити је то прихватила”, рекао је Јоаникије након литургије у Манастиру Ђурђеви струпови, код Берана.

Он је, како је саопштено из Светигоре, навео да су партијски секретари и у прошлости покушали да Митрополији црногорско-приморској прописују шта Црква треба да ради.

„Ништа се у том погледу није променило ни у данашњој Црној Гори. У главама људи које је васпитао комитет и Кумровац није се ни до данас ништа променило. Опет би да кроје Цркву по својој мери и за своје потребе, да Црква буде услужни шалтер неке партије и неке власти. А то никада није било, нити ће бити”, истакао је Јоаникије.

Према његовим речима, то је тако због тога што Црква води дубљу бригу о народу, његовој будућности и држави.

Танјуг