У Кијеву се и унијати „моле“ за ЕУ (ВИДЕО)

Ukrajinski unijati

КИЈЕВ – Око 100.000 људи окупило се данас у центру Кијева тражећи оставку председника Виктора Јануковича и владе због одлуке да, у последњем тренутку, не потпишу Споразум о придруживању са Европском унијом и окрену се Русији.

Опозициони лидер Виталиј Кличко позвао је окупљене да новогодишњу ноћ и наредне седмице проведу на Тргу независности како би приморали председника да распише превремене председничке и парламентарне изборе, јавио је АП.

Остали опозициони лидери најавили су да намеравају да протесте, који улазе у други месец, претворе у грађански покрет који би обухватио целу земљу.

Демонстранти су и синоћ од Јануковича тражили да поднесе оставку због одлуке од 21. новембра да се оглуши о споразум са ЕУ и определи за ближе односе с Москвом.

Организатори су обећали да ће остати на централном тргу у Кијеву „онолико колико је потребно“ да би добили оно што желе од председника. Међутим, Јанукович је до сада одбацивао њихове захтеве.

Недавно је Јанукович потписао уговор са руским председником Владимиром Путином којим ће Русија откупити 15 милијарди украјинских обвезница и смањити, за око трећину, цену руског гаса.

Од 24. новембра, када су почели протести, у Кијеву се свакодневно окупља на стотине људи

Танјуг