Хрватима смета и ћирилица, а српски министар нема речи критике на рачун хрватске владе

mrkic

Недавно сам у Кијеву разговарао са високом комесарком ОЕБС-а за националне мањине Астрид Торс и рекао јој да сам потпуно свестан да хрватска влада не да не подупире, него је потпуно против кршења права српске мањине и покушава у границама својих могућности да то каналише како би било у складу са свим конвенцијама, нормама и, уосталом, моралом, каже Иван Мркић, министар спољних послова Србије одговарајући на прозивку хрватског премијера Зорана Милановића који је у Бриселу изјавио да би од власти у Београду „било добро чути неку реч у повољном тону“ због залагања званичног Загреба за права српске мањине.

„Али је понекад потребно обратити пажњу. Јер као што смо ми отворени да дође било ко и да види какво је стање са нашим мањинама, тако треба свако да уради. Ја немам речи критике за хрватску владу”, каже Мркић.

У Загребу су очигледно очекивали неку јавну похвалу за то што раде?

Не верујем да је њима баш толико значајна похвала српске владе, а нисам сигуран и да би та похвала била нарочито популарна у неким деловима Хрватске. Али са њима интензивно сарађујемо, често сам на вези са министарком Весном Пусић и покушавамо да искоординишемо потезе како би српска заједница у Хрватској била безбрижна, а однос наше две земље што бољи. Били су овде Пуповац и Станимировић, разговарали смо детаљно о ситуацији и, понављам, немамо горчине на рачун званичног Загреба. Нисмо ми неки наднационални организам који доноси одлуке о квалитету неке владе, они су суверена земља. Ми користимо друге начине и водимо рачуна да српском народу буде боље, да искоренимо све те врло ружне појаве са којима се суочава.

Интервјуу са министром Мркићем „Политика“ објављује у сутрашњем броју.

Ј. Церовина – Д. Вукотић / Политика