Убица Срба на челу СО Братунац

bratunac

БРАТУНАЦ – Сведочење заштићеног сведока К-12 у предмету који се води против бившег председника РС Радована Караџића, када је припадник тзв. Армије БиХ оптужио првог човека општине Братунац Адила Османовића за убиство Срба током рата, данима је тема број један у Подрињу, а у петак је кулминирала.

Грађани општине Братунац, у организацији Српске радикалне странке др Војислав Шешељ, окупили су се у петак у центру општине због, како су навели, нереаговања надлежних када је у питању Османовић. Шешељеви радикали траже од правосудних органа да покрену истрагу.

– Ми захтевамо да Османовић сместа буде смењен са тако одговорне функције, са места председника Скупштине општине, како би ова институција могла да ради. После тога нека истражни органи раде свој посао – каже Војин Павловић, председник СРС др Војислав Шешељ у Братунцу.

Сведочећи као заштићени сведок у предмету који се води у Хашком трибуналу против бившег председника РС Радована Караџића сведок одбране је, између осталог, оптужио Адила Османовића, актуелног председника СО Братунац, да је у јесен 1992. у Каменици убио пет Срба.

Због свега овога, 12 одборника у локалном парламенту, Османовићевих коалиционих партнера, покренуло је иницијативу за његов опозив.

– Притисак јавности је велики и наша је дужност и морална обавеза према грађанима, према људима који су нас бирали, да реагујемо. По мени, ово није доказ, ово је само изјава једног сведока, која тек треба да се докаже. Тужилаштво БиХ и суд тек треба да покрену истрагу – каже Брано Ђурић, одборник „Клуба за бољи Братунац“.

Османовић негира оптужбе, позива надлежне органе да провере све околности, а против припадника 28. дивизије тзв. Армије Бих поднео је каже, кривичну пријаву за клевету.

– Нека се одборници обавезно изјасне о мојој смени, ја стојим право, гледам свима у очи право, нисам баш ништа урадио, не плашим се ни опозива – каже Османовић.

Османовић каже да је за време рата био у Немачкој и у Тузли. Како каже, од 6. априла 1992. па до повратка након рата у Коњевић Поље, где и данас живи, уопште није био у крајевима где га оптужују да је починио злочине.

За уторак је заказана седница локалне скупштине. Све осим бурне расправе, било би велико изненађење.

 

ФОРУМ

у петак је у Братунцу заседао и Безбедоносни форум, на коме су били представници полиције, начелник општине и ОХР, на коме је закључено да се позивају све надлежне институције да испитају случај „Османовић“.

СНСД: НАРУШЕН УГЛЕД

„Случај Османовић“ биће највећи тест за досадашњу локалну власт – коалицију СДС-СДП и других странака, сматра опозиција.

– И због достојанства скупштине и због угледа те институције, мислим да Османовић не заслужује да и даље обавља ту функцију – каже Славиша Мркаја из Савеза независних социјалдемократа.

ТРАЖЕ ПРИТВОР

– Лично немамо ништа против Османовића и не знамо да ли је чинио злочине над Србима, али су тешке оптужбе изречене за њега и тражимо да му буде одређен притвор да не би побегао са ових простора, па нека одатле доказује невиност – рекла је Јованка Шарац из чије фамилије је убијено 11 чланова у сребреничком селу Подравање, а да за то нико није одговарао.

Исти број чланова породице Маринковић убијен је у истом селу, а за то нико није одговарао, као ни за бројне злочине почињене у средњем Подрињу.

НОВОСТИ