Грам соли права мера

со

Деца не би требало да премашују ту количину, док се одраслима не препоручује више од шест грама у току дана Израчунато је да дневна количина соли, потребна за нормално функционисање људског организма, износи само један грам. То значи да деца не би требало да премашују ту количину, док се одраслима не препоручује више од шест грама у току дана. Ипак, све је више људи који се оглушују о ово упозорење. Најновије шведско истраживање показало је да постоје особе које једу чак три пута више соли, угрожавајући тиме своје здравље. Одавно је познато да претерано конзумирање доводи до повишеног крвног притиска, а може да узрокује и мождани удар, кардиоваскуларне болести, да ослаби рад бубрега…

У истраживању су учествовали здрави младићи стари од 20 до 30 година и прегледом њиховог урина установљено је да сви узимају два пута више соли од препоручене количине. На овај алармантан резултат утицало је, сматрају стручњаци, и то што нисмо свесни где се со све налази, као на пример у хлебу, кори пице, рибљим конзервама и житарицама.

Да не бисте јели неслану, „бљутаву“ храну, препоручују се здравије замене за со. Можете да јело обогатите гранулама морских алги, јер је студија показала да људи готово да не осећају разлику када је хлеб посољен, а када су додате алге. То је навело многе прехрамбене произвођаче у Великој Британији да почну да размишљају о здравој исхрани и убацују морске алге у кобасице, сиреве, разна готова јела..

Ж. П./НОВОСТИ