Кетрин Ештон: Дачић и Тачи су развили поштовање један према другом

dacic izdajnik i zlocinac taci

Брисел — Кетрин Ештон поздравила мировне напоре премијера Дачића и Тачија, који би могли да поспеше регионалну стабилност, пренела је агенција Франс прес.

„Они су показали спремност да раде на важним и тешким питањима, при чему је сваки поштовао своју сопствену црвену линију, али је и те како био свестан црвене линије оног другог“, рекла је висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност малој групи новинара.

Она је изјавила да, после 200 сати разговора током 20 састанака у њеној канцеларији у Бриселу, посао који су урадили премијери Србије и Косова „улива сигурност за будућност“ на Балкану.

Када су се Дачић и Тачи први пут састали, подсетила је Ештонова, ЕУ им је предала листу питања на којима треба радити како би се олакшао живот обичним људима дуж границе Србије са Косовом, као што је међусобно признавање школских диплома или регистрацијских таблица.

„Од самог почетка смо веома јасно ставили до знања да се не може рећи ‘ево, ово је план ЕУ’. Морао је да постоји њихов план“, рекла је она и додала да су премијери зато размислили о томе шта им је важно и потом су то додали листи.

Ештонова је напоменула да она и њен тим делују као посредници, интервенишући само када је то нужно и нудећи техничку помоћ уколико је то потребно, у формату који је „заиста добро функционисао“ и који ће ЕУ наставити да примењује барем до истека њеног мандата касније идуће године.

„Саставши се овде, за овим столом, они су закључили да је то добар начин за оперисање и да је ово добро место за то“, казала је Ештонова и истакла

„Све док они буду желели да то чине, то ћемо и чинити“.

Према њеним речима, премијери Дачић и Тачи се, пошто су провели толико времена заједно, „сада добро међусобно познају. Зато је и њихова способност да разговарају све већа“.

Иако остају „у великој мери премијери са одговорностима“, Ештон сматра, како је рекла, да су они развили поштовање један према другом.

Висока представница ЕУ је поновила да питање формалног признавања Косова од Србије никада није било захтев у том процесу, али да ће сви споразуми који су до сада постигнути, као и они који буду постигнути у будућности, бити „обавезујући за обе стране“, наводи француска агенција.

Танјуг