Предраг Симић: Споразум са ЕУ није историјски јер смо изгубили Косово

predrag simic

НОВИ САД – Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић изјавио је вечерас за РТВ да је добро што је Србија након више од две деценије добила споразум са Европском унијом, али је оценио да је то пирова победа зато што ће морати да призна независност Косова. Гостујући у емисији „Један на један“ Симић је рекао да Србија више не живи на Косову и да због тога не треба говорити о историјском споразуму.

„Добили смо споразум и добро је што смо га добили након 23 године. Косово се нашло у више поглавља, што се никада ниједној земљи није догодило. То ће Косову омогућити да блокира процес уласка Србије у ЕУ“, рекао је Симић и као пример навео спорење премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија око надлежности суда у свереној Косовској Митровици.

Према Симићевим речима, приликомм последње посете Косово стекао је недвосмислен утисак да на Косову Србија више не живи и да је то једна друга држава данас. „Зато и не треба говорити о историјском споразуму јер смо изгубили Косово. ‘Нон пејпер’ у споразуму значи да су Србија и Косово две независне државе и да ће Београд морати да пристане на све, па и на чланство Косова у УН“, рекао је Симић и додао да Дачић као искусан политичар то врло добро зна и није аматер.

Бивши амбасадор Србије у Француској је рекао да ће Београдско признавање Косова релаксирати и односе унутар европске породице народа, јер ће након тога и пеосталих пет чланица уније признати косовску независност. „Кад Србија призна Косово, онда ће и остале земље у ЕУ то учинити и више неће бити подела. Ми то гледамо из своје перспективе јер је то болна истина, али ЕУ жели да сачува себе и зато једна мала балканска земља мора да призна Косово како би поново било европског јединства“, рекао је Симић.

Према његовим речима, без обзира на почетак преговора са ЕУ, Србија ће остати у сендвичу Русије и ЕУ. „Имамо оне који су сретни због отпочињања преговора, али и оне који су за украјински модел. Почетак преговора не значи да је стављена тачка на Косово, јер ће нам од њега зависи сваки милиметар ка ЕУ. Исто тако, Србија ће морати да гласа у складу са осталим земљама ЕУ и неће више моћи да диже руку за Русију и Кину у УН-у“, казао је Симић.

Говорећи о улози Ивице Дачића у процесу евро-интеграција Србије, Симић је подсетио да је СПС пре 13 година била на ивици лустрације и на рубу нестанка са политичке сцене. „Они који су 5. октобра дошли на власт више нису у њој, а Ивица Дачић је на власти. Суштина ривалитета два блока у Србији је била ко ће земљу довести на врата ЕУ. То није пошло за руком ником пре Дачића и факат је да он улази у историји јер је у време његовог мандата то учињено“, казао је Симић.

Када је реч о ЕУ Самиту који је данас почео и на којем че сутра бити речи о Србији, Симић је рекао да је новина и присуство генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена и да је то можда још једна потврда да се САД полако повлачи из Европе. „Присуство Расмусена је потврда да се НАТО приближава ЕУ и да ЕУ узима водећу улогу у тој организацији. То значи и да се теоретски може десити да НАТО преузме и улогу заједничке европске одбране коју је до сада покушавала да успостави ЕУ“, рекао је Симић и оценио да че, ако се то деси, са НАТО догодити ишто и са ЕУ, којом све мање управља тројац, а све више доминира Немачка.

РТВ