Ивица Дачић: Боље да певам, него да гранатирам Сарајево

Dacic pevac

Ивица Дачић по функцији јесте премијер Србије, министар полиције и председник СПС. Али, његова природа често је у сукобу са политичким функцијама које има. Он се не стиди да запева, јавно се шали на свој и туђ рачун, воли да се весели у кафани. Зато смо о неким обичним, људским стварима и проблемима с Ивицом Дачићем и разговарали у „Сокачету”, једној од његових омиљених кафана у којој често уме и да запева.

– Волим да певам, али никад се не грабим за микрофон. Певам само ако ме неко замоли. А кад то урадим, онда причају како је то неозбиљно за једног премијера. Али и поред тога, стално ме зову да певам, од новогодишњих програма до Песме Евровизије. Међутим, оно што је сигурно јесте да ћу за свој 50. рођендан, 1. јануара 2016, направити концерт у Сава центру. Зваће се „Ивица Дачић и пријатељи певају за вас”. И певаћемо, моји пријатељи певачи, глумци и ја. Већ сам дао задатак Жељку Јоксимовићу да то осмисли. Певаће и Харис Џиновић, Халид Бешлић, Цеца…

Да ли сте ви онда премијер или забављач?

– Људи мисле да су политичари некакви ванземаљци, мада и политичари стварају о себи такву слику. Али ја само један обичан човек из народа. Певам из душе, политичар сам који зло не мисли. Када сам био у Сарајеву, позвао ме је Халид Бешлић. Били смо у кафани и певали смо „Миљацку”. Сутра се у Србији појаве коментари како је премијер, ето, певао. А шта је требало? Да пуцам? Да испаљујем гранате на Сарајево? Тада бих некима вероватно био добар премијер. Када ми дођу гости из иностранства и када организујем вечеру, увек је музика ту, јер добра атмосфера помаже нашим односима. Једном ме је председник Грчке замолио да му отпевам партизанску песму. И ја певам, а он плаче!

Шта волите да певате?

– Код мене нема наручивања, имам свој репертоар. „Миљацка” обавезно. Ту су „Први пољубац”, „Скитница”, „Сећаш ли се оне ноћи”, „Несаница”… Певам и руске и италијанске песме. Онда песме Чолића, Бијелог дугмета, Боре Чорбе „Остани ђубре до краја”.

Колико ваша породица трпи због политике? Да ли вам досађују људи, траже ли помоћ?

– Моји блиски сарадници требало би да отворе канцеларије за пружање помоћи, колико захтева имам. Волим да помажем, али неки не заслужују такав однос. А породица… Моја сестра је имала проблема зато што ми је сестра. Завршила је глуму и нико није хтео да је запосли само зато јер је сестра Ивице Дачића. Онда је била члан УО Атељеа 212, ја сам био против, а она је то хтела да уради из професионалних разлога, да нешто некад оствари. Цео град је касније причао да сам јој ја наместио „фотељу”.

Имате ли више пријатеља него раније?

– Па сад сам најпаметнији, најлепши…

Питам вас за пријатеље?

– Имам пријатеља таман колико је довољно. Не полазим од тога да су у основи људи добри. То су изузеци. Човек треба да буде мајстор да би открио ко су му пријатељи. Мој пријатељ са најдужим стажом је Цеца Ражнатовић, њу једино знам од детињства јер смо из Житорађе. Дружим се с пријатељима с факултета. И кад видим неког човека, прво се сетим њега с почетка познанства. Са сличним стварима се сусрећу и други политичари, ево – где су сада најближи Тадићеви сарадници?

Плашите ли се да ћете проћи као Тадић?

– Немам сараднике, волим све да радим сам. Неки мисле да иза мене стоје неке кампање, агенције, али све радим сам. Од других очекујем да само раде свој посао најбоље што могу. Мени треба логистика, протокол. А микрофон и јавни наступ су мој посао.

Имате сина и ћерку, колико времена проводите с њима?

– Често их не видим по неколико дана. Кад одем од куће, они спавају, кад се вратим, опет спавају. Ћерка ми је недавно рекла да би страшно волела да бар једном дођем по њу у школу.

Да ли сте некада били на родитељском састанку?

– Био сам једном давно…Жена није била ту, па сам морао сам да идем. То је највећи проблем оваквог бављења политиком. Немам уопште више приватан живот. Зато ми често дође да оставим овај посао. Време иде, не може да се заустави. Син ми сада има 14 година, и ево јуче је дошао и рекао да је купио чизме број 40! Ја сам се фрапирао, па он је за мене још дете.

А супруга?

– Она је навикла. Тако је откако смо се упознали.

Чиме бисте волели да вам се баве деца?

– Немам нека предубеђења, али знам за шта су талентована. Мој Лука није одушевљен школом, у старту видим да је уметничка душа. Његов живот и наступ је глума. Има таленат за цртање и за себе каже да је прави Пабло Пикасо. За разлику од њега, млађа ћерка је више озбиљан тип. Каже, кад порастем бићу министарка полиције.

Када сте последњи пут ишли на одмор с породицом?

– Има томе три године, памтим јер сам тада последњи пут и био на одмору. Проблем је што породица има свој ритам. Деца имају распуст, а често су распусти у време празника. Стално сам бившем министру просвете Жарку Обрадовићу говорио да помери распуст, јер деца нису код куће ни за Божић, ни за Ускрс. А ја јесам. Сав нормалан свет иде с децом на распуст, а ја сам проводим празнике.

Шта бисте променили у животу да можете?

– Да будем опрезнији у контактима с људима.

Неостварена жеља?

– Да одем за свој рођендан на новогодишњи концерт Бечке филхармоније..

Хришћанин сам, али не фанатик

– Крштен сам са годину дана, кад је било време. Хришћанин сам, али нисам фанатик. Славим славу, Ђурђиц. Не плашим се оног одозго, мада често цитирам Свето писмо, које, чини ми се, не читају ни наше владике. Митрполиту Амфилохију, када смо се видели после опела које је држао за упокојење Владе, рекао сам „ево, ја сам васкрсао”. И онда смо се изљубили и измирили. Знам да за Цркву није важан овоземаљски живот, али ја не могу да изађем пред људе и да кажем сви ваши проблеми биће решени када одете на онај свет. Ја сам одговоран за оно што се дешава на овом свету.

Најзанимљивији детаљи:

„Боље да певам, него да гранатирам Сарајево.“

„Моја сестра је завршила глуму и нико није хтео да је запосли само зато јер је сестра Ивице Дачића.“

„Цецу знам од детињства јер смо из Житорађе.“

„Ћерка ми каже: ‘Бићу министарка полиције.’ Син ми је уметничка душа.“

Наташа Латковић-Светомир Марјановић

(Блиц)

Ивица Дачић: Суштина да народ боље живи

Јагодина — У Јагодини је данас положен камен темељац за Фабрику за производњу трака италијанске Компаније „Вибак“.

Свечаности је присуствовао и председник Владе Србије Ивица Дачић који је поручио да је суштина пута ка Европској унији да народ боље живи.

Напоменувши да је и данас у Јагодини због конкретног посла, Дачић је на полагању камена темељца фабрике која ће производити траке најновије технологије за индустријско паковање, поздравио још једну инвестицију у том граду која ће донети посао за 450 људи.

С обзиром на то колико се фабрика гради у Индустријској зони слика Јагодине у наредној години ће, сматра премијер, бити импресивна.

„Све су ово нове инвестиције и ја се посебно радујем и посебно поздрављам и ову најновију од 70 милиона евра, која ће запослити 450 људи. Овде у Србији данас има много говора, многи људи воле да причају, а ја желим да се понашамо другачије, да људи могу да виде резултате, да иза нас треба да буду резултати“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да ових дана из Брисела стижу лепе вести, „на шта Србија није баш навикла“, да ћемо кренути у преговоре са ЕУ, а суштина пута ка ЕУ је, нагласио је, да наш народ живи боље.

Честитајући председнику Скупштине града Јагодина Драгану Марковићу-Палми на преданом раду на довођењу страних инвестиотора, Дачић је поручио да је било доста приче и да је време да се ради.

Директор фабрике Вибак Балкани доо Патрицио Масини истакао је да италијанска фабрика „Вибак“ данас почиње изградњу своје највеће фабрике на земљишту које јој је Јагодина дала на располагање.

„На 120.000 квадратних метара саградићемо фабрику површине 70.000 квадратних метара, а инвестиција је већа од 70 милиона евра“, рекао је Масини, додајући да ће све бити финансирано из директног капитала тако да компанија неће имати никаквих дугова.

По завршетку изградње овде ће бити запослено 450 радника које ће добрим допринети својим породицама и на неки начин и граду Јагодини, рекао је Масини.

„Када смо дошли у Србију добили смо велику подршку Владе Србије и премијера Дачића и Јагдине и сваки пут када смо наишли на проблем нама је помогао председник Скупштине града Марковић“, додао је он.

Фабрика „Вибак“ планира извоз од 150 милиона евра из Јагодине, највише у земље источне Европе, бившег Совјетског Савеза и у регију Пацифика.

Марковић је истакао да је „Вибак“ највећа инвестиција ове године у Србији.

„У јануару следеће године ћемо отворити и Фабрику кухиња ‘Групо Тури’, а пред отварањем је и Фабрика аутомобилског намештаја ‘Аунде’, а од марта већ ради ‘Андреа Конфециони’. Гради се и Фабрика ‘Норт картон’ из Русије, која ће бити отворена у јуну идуће године“, рекао је Марковић.

Истичући да је Јагодина тренутно „највеће градилиште у Европи“, јер се „патриотизам не сипа у трактор“, Марковић је изразио уверење да ће до краја следеће године у Јагодини запослење добити више хиљада радника.

„Бићемо једини град у Србији који не отпушта раднике већ их запошљава“, истакао је председник Скупштине града Јагодина.

Он је поручио политичарима да нема вишка радника – већ да велики број стручних људи, младих људи који су завршили средње школе и факултете, морају да оранизују.

„Честитам премијеру Дачићу за све што је урадио и он и први потпредседник Александар Вучић“, рекао је Марковић изазивши задовољство због одлуке о почетку преговора Србије са ЕУ.

Полагању камена темељца фабрике „Вибак“ присустовали су и министар саобраћаја Александар Антић и саветник премијера за национална питања Ивица Тончев, одборници Скупштине града Јагодине и челници политичких странака града који партиципирају у градској власти.

Танјуг