Вулин Србима са КиМ: Ви сте ти због којих је Србија добила датум

vulin 11

ПАРАЋИН – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да заслуга за добијање датума за отпочињање преговора са Европском унијом припада српском народу, а на првом месту Србима са Косова и Метохије.

Он им је у Параћину на скупу са члановима Удружења расељених лица са КИМ „Косовски божури“ захвалио на томе што су послушали своју Владу, изашли да изборе и активно учествовали у имплементацији бриселског споразума, рекавши да без тога Србија не би почела преговоре са Европском унијом.
„Желим да се захвалим свим Србима на Косову и Метохији зато што данашњи дан, дан када смо добили датум за почетак преговора са Европском унијом, не би био могућ без њих и без њиховог поверења у Владу“, рекао је Вулин и додао да су они својим гласом и понашањем током избора на Косову одлучили о судбини свих Срба.

Он је поновио да ће Влада Србије увек бити уз њих и са њима.
„Први пут Срби на Косову и Влада су били потпуно јединствени и окренути истом циљу и ево резултата“ – прокоментарисао је министар.

Вулин је приметио и да међународна заједница још није омогућила Србима „све оно што је ефикасно урадила за протеране Албанце са КИМ“, а то је повратак на ту територију.
„Међународна заједница мора да зна да и за Србе са КИМ важе исти стандарди и иста правила као и за све остале и да она то мора да учини“ – нагласио је Вулин.

Вулин је објавио да постоји 40.000 одштетних захтева којима се не зна судбина и нагласио да је и то одговорност међународне заједнице.

Од 1999. године до данас на КИМ се вратило 22.000 Срба, од тога је остало свега 4.000, а остали су, како је рекао, напустили Косово због насиља и немогућности да ту наставе са својим животом, међутим, то ће, каже Вулин, променити формирањем Заједнице српских општина.
„Кроз надлежности те заједнице обезбедићемо да сами бринемо о здравству, школству, економском развоју, урбанистичком планирању, а после тога на ред долази повратак имовине, питање Цркве, културе, повратак Срба и питање наше будућности“ – рекао је Вулин.

Министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију у Параћину је данас уручена захвалница за допринос да се чује глас расељених са КИМ и због тога што се први пут после 14 година чуло „Правда за расељене“. Захвалницу је добио и председник ГИ „Српска“ Владета Костић.

Танјуг