Небојша Радмановић: У БиХ и на Балкану све више јача вехабизам

Nebojsa-Radmanovic

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је данас у Тел Авиву да у БиХ и ширем региону Балкана последњих година све више јача вехабизам, као специфична врста нетолерантног испољавања ислама, који је стран оном вековима присутном у земљама на том подручју.

„То изазива све већи отпор локалног становништва, не само припадника других вера и религија, већ и домаћег муслиманског становништва“, истакао је Радмановића у оквиру предавања у Центру за стратешке студије Бегин-Садат на Универзитету Бар-Илан у Тел Авиву о теми „Балкан у међународним односима: тенденције и изазови“.

Радмановић је истакао да су се на Балкан за време последњих ратова на простору бивше Југославије разним каналима од Албаније, преко Македоније и Косова, до БиХ инфилтрирали елементи радикалног ислама повезани с мрежама међународног тероризма.

Према његовим речима, они у будућности могу бити озбиљна претња нарушавању мира и стабилности у овим друштвима, саопштено је из Председништва БиХ.

„Забрињава нас пораст нетолеранције, величање фашизма и нацизма у региону и његових локалних опонашатеља из Другог светског рата, као што су хрватско усташтво и појава нових прерушених следбеника ових мрачних идеологија“, нагласио је Радмановић.

Он је навео да главни политички изазов БиХ у будућности представљају све гласнији унутрашњи и поједини међународни захтеви за ревизију Дејтонског споразума, као оптималног уставно-правног и политичког оквира за заједнички живот три конститутивна народа и опстанак БиХ као државе.

„Притисци за унитаризацијом и централизацијом БиХ, који долазе под изговором европских и других интеграција, само додатно појачавају захтеве за још већом децентрализацијом земље“, сматра Радмановић.

Он тврди да је за БиХ од посебног значаја затварање ОХР-а која је анахронизам у Европи и демократском свету 21. века.

„ОХР данас представља сметњу прикључењу БиХ ЕУ. Гашење ОХР-а био би јасан корак земље према ЕУ с којег нема повратка. То би била и јасна порука домаћим властима да морају преузети одговорност и сами трагати за решењима властитих проблема“, оценио је Радмановић.

Према његовим речима, данас су нестали разлози за постојање ОХР-а, који су били након рата пре 18 година.

„Сви досадашњи високи представници у БиХ били су из европских земаља, а њихови заменици из САД. И по тој линији међународна заједница сноси значајну одговорност за политичко стање у БиХ последњих година“, истакао је члан Председништва БиХ из Републике Српске.

Говорећи о западном Балкану, Радмановић је оценио да се он данас налази на размеђи између обећане европске интеграције и прећутне маргинализације.

„Дуго времена Европа и ЕУ нису имале јасну и реалну стратегију и конкретну политику према земљама западног Балкана, посебно према БиХ која би отворила простор за њихов успешан напредак и друштвени и политички развој. У политици проширења постоји велико неразумевање ЕУ према западном Балкану“, тврди Радмановић.

Он је нагласио да ЕУ а посебно Европска комисија не разумеју Балкан, јер је он за европску бирократију још велика непознаница, на одређени начин плаше га се и одбијају да се интензивније укључе у његово интегрисање у Европу.

„ЕУ нема никакав план према Балкану, као ни Европа пре 100 или пре 50 година. По мом дубоком уверењу Европа тапка у месту и боји се да пређе реке Саву и Дунав, магичну границу која је у прошлости делила тадашњу Европу од Отоманског царства“, констатовао је Радмановић.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске радну посету Израелу почео је састанком с Јоном Јахавомс градоначелником Хаифе, највећим и најзначајнијим универзитетским, академским и технолошким центром у Израелу.

Градоначелник Хаифе предложио је свеобухватну сарадњу овог града с градовима из БиХ у различитим областима и изразио личну спремност да посети БиХ и подстакне сарадњу градова две земље.

Радмановић је захвалио за исказану спремност градоначелника Јахава за сарадњу с градовима у БиХ и позвао израелске компаније и инвеститоре да улажу у БиХ.

Прес РС/НСПМ