Американци шаљу хомосексуалце на свечано отварање ЗОИ у Сочију

pederi u sociju

ВАШИНГТОН – Председник САД Барак Обама послао је јасну поруку организаторима Зимских олимпијских игара у Сочију пошто ће у америчкој делегацији на свечаности отварања и затварања бити и бивши спортисти, који су се јавно декларисали као хомосексуалци.

Међу америчким делегатима је и некадашња легендарна америчка тенисерка Били Џин Кинг, објавила је канцеларија председника САД, а преноси амерички ЕСПН/ Кинг је саопштила да је „дубоко почаствована“ одлуком да буде у делегацији која ће представљати САД.
„Поносна сам што ћу са члановима ЛГБТ заједнице подржати спортисте у Сочију“, рекла је Кинг која ће бити на свечаном отварању Игара.

По први пут од 2000. Америка неће послати свог првог човека, или бившег потпредседника на свечаност отварања Олимпијских игара

Иако Бела кућа није експлицитно поменула Закон којим се у Русији забрањује пропаганда хомосексуалности, портпарол Шин Инује рекао је да ће делегација представљати оно најбоље што Америка има – „различитост, одлучност и тимски рад“.

„Ово је позитиван сигнал да видимо да су у делегацији и отворени хомосексуалци“, рекао је портпарол Кампање за људска права Мајкл Кол Шварц, који је недавно послао писмо Обами у којем апелује да се у делегацију укључе и хомосексуалци.

Међу онима који ће бити у делегацији САД су и хокејашица Кејтлин Кохоу која ће присуствовати свечаности затварања Игара.

Међу земљама које неће послати председника у Сочи су и Француска и Немачка.

Раније ове године, председник САД одбацио је идеју да се бојкотују Зимске олимпијске игре, упркос усвојеном закону у Русији који забрањује пропаганду хомосексуалности.

У америчкој делегацији за Сочи су и бивша секретарка за унутрашњу безбедност Џенет Наполитано, амбасадор САД у Русији Мајкл Мекфол, клизач Брајан Бојтано и саветник председника Роб Нејборс.
Зимске олимпијске игре у Сочију биће одржане од 7. до 23. фебруара.

Танјуг