Русија неће дозволити одлазак Украјине у ЕУ, наоружава се и припрема нуклеарно оружје

rusija-ustaje

Москва – Путин наоружава Русију и припрема нуклеарно оружје. Сукоб Истока и Запада је много дубљи него што ми то сада можемо да замислимо.

Професор ФПН Предраг Симић каже да руски председник неће дозволити да остане без земље бившег СССР и уступи је ЕУ, јер би у супротном био „избачен“ са Старог континента

Откад је Украјина одустала од потписивања споразума о приступању Европској унији, запала је у велику кризу и стање хаоса, изазвано четворонедељним демонстрацијама проевропски оријентисаних грађана, али и присталица владе премијера Миколе Азарова и председника Виктора Јануковича.

Питање одбране

У исто време, Европа с једне, и Русија, с друге стране, боре се за остваривање свог утицаја на ту земљу, а иако су обе силе наговестиле да званичном Кијеву препуштају да сам донесе одлуку о томе да ли ће одабрати „европски“ или „руски“ пут, политички аналитичар и професор Факултета политичких наука Предраг Симић каже да ниједна од њих неће тако лако одустати од земље бившег СССР. У тој борби посебно предњачи Русија.

Борба за Украјину је за Европску унију питање суседства и локације, јер они немају новац ни за себе, а поготово не за земљу која има 45 милиона становника. С друге стране, за Русију је то питање одбране. Могли сте да приметите да се Путин наоружава и припрема нуклеарно оружје. Сукоб Истока и Запада је много дубљи него што ми то сада можемо да замислимо – истиче Симић. Према његовим речима, несумњиво је да је Москва умешана у одлуку Кијева да не потпише споразум о приступању ЕУ.

Као у Југославији

„Путин то никако неће дозволити и свим снагама ће се трудити да Украјина не уђе у НАТО и ЕУ, јер би тиме Русија била избачена из Европе. Ситуација у Украјини подсећа на ону каква је била у Југославију, јер је то земља између Русије и Запада. То није нешто ново, а реч је о хроничном и дугом стању и надметању ЕУ и Русије.“

Украјина је већ историјски подељена на католички запад и православни исток, где доминира руска сфера утицаја. Читава ситуација заиста донекле подсећа на нашу – ако уђемо у ЕУ, остајемо без Јужног тока, којим бисмо били снабдевени гасом из Русије – објашњава аналитичар и додаје да се хаосу насталом у Украјини никако не назире крај.

Проблем много шири

Украјинска владајућа странка Партија региона затражила је јуче свеобухватну реконструкцију владе премијера Миколе Азарова, захтевајући промену чак 90 одсто министара, а у оквиру настојања да ублажи велику кризу у земљи. Међутим, Симић каже да то неће донети већи помак.

„То ће бити само покушај да се смање тензије. Сетимо се само времена Милошевића у Србији. Тада је, као и сада у Украјини, дошло до судара два противничка табора и није било решења. Ипак, за разлику од Југославије, овде САД не утичу много на читаву ситуацију упркос посетама њиховог државног секретара Џона Керија. Много више је присутна Европа, односно Немачка, Пољска, али и бирократија у Бриселу“, истакао је Симић.

Курир