Црна Гора и тзв. Косово потписали уговор о пензијама

cg i kosovo

ВладаЦрне Горе и ткзв. Косова потписале су у Подгорици споразум који ће значајном броју грађана омогућити остварење права на пензију. Споразум и признавање периода осигурања за остваривање права на пензију потписали су министри рада и социјалног старања Црне Горе и ткзв. Косова Предраг Бошковић и Ненад Рашић.

Споразум се односи на „значајан“ број држављана Црне Горе који су радили на Косову и обрнуто, а који право на пензију нису могли да остваре због непостојања споразума, објаснио је црногорски министар Бошковић.

Министри, међутим, нису могли да саопште о ком броју грађана се ради и објаснили су да ће прецизни подаци бити познати када грађани почну да се пријављују пензионим фондовима.

Такозвани косовски министар рада и социјалне застите Ненад Рашић изразио је захвалност Црној Гори што је са Косовом потписала овај споразум и рекао да то доживљава „као помоћ држави која креће од нуле у изградњи новог друштва“.

„Били су нам потребни пријатељи и људи који заиста разумеју да ми нисмо идеални у овом тренутку, али да се трудимо да направимо правне оквире потребне за развој друштва. Пријатељи који су нас као такве прихватили и дали нам могућност да почнемо сарадњу“, казао је Рашић.

Министри Црне Горе и ткзв. Косова су разговарали и о решавању питања расељених лица са Косова и изразили уверење да ће у „релативно кратком року“ створити предуслове за решавање тог проблема.

Бета