Територијална аутономија за Мађаре један од услова за пријем Србије у ЕУ?

madjarska-srbija

НОВИ САД – Територијална аутономија за војвођанске општине са већинским мађарским становништвом треба да буде један од услова за пријем Србије у Европску унију. То питање поставила је посланица Европског парламента Кристина Морваи у Стразбуру. Међутим, од Мађарске не треба очекивати нове услове у процесу придруживања, нагласио је градоначелник Суботице и представник Савеза војвођанских Мађара, Јене Маглаи.

Борба за територијалну аутономију општина са већинским мађарским становништвом доводи се у везу са идејама о аутономији заједнице српских општина на Косову и Метохији, међутим ставови о томе су и унутар мађарских политичких партија веома подељени.

„Многи мисле да треба та аутономија да се пресликава, ја сам става да се ниједан рецепт не може пресликати без последица ни на коју територију. Срби имају тамо своје одређене проблеме и права и мислим да треба оставити њима да се изборе за та своја права“, рекао је Андраш Густоњ из Демократске странке војвођанских Мађара

Док интерес грађана са ових простора не дође на дневни ред унутрашње политике, постављају се и питања о могућностима условљавања Србије територијалном аутономијом у процесу преговора за улазак у Европску унију.

„То питање поставила је једна опозициона странка у Мађарској, оно на чему ми инсистирамо је да се приликом тих преговора између представника ЕУ и Србије, акценат стави на примењивање Копенхашких критеријума“, истакао је Арон Чонка из Демократске заједнице војвођанских Мађара

„Мађарска снажно подржава ЕУ интеграције Србије, то је више пута од стране званичника Мађарске и отворено изјављивано. Мислим да је питање везано за територијалну јединицу тј. да се округу припоје Потиска регија, Кањижа и Сента“, казао је Јене Маглаи из Савеза војвођанских Мађара.

Концепт територијалне аутономије до 2008. године подржавали су готово сви политички представници војвођанских Мађара, међутим, сада се за њега отворено залажу само мање десничарске странке у чијој сенци остаје суштински интерес становника овог дела Војводине.

РТВ