Србине, брате, имаш ли и ти мађарски пасош?

vojvodina republika1

Србине, брате, имаш ли и ти мађарски пасош?

Кратка памет је, нажалост, масовно заступљена појава у нашем друштву. У условима недорасле и колонијалне демократије која је само одраз глобалног симулакрума у којем царују лажи, корупција, медијски мрак и интереси крупног капитала – наш неоспорни таленат да олако и брзо заборављамо ко су нам пријатељи, а ко непријатељи, доведен је до апсурда – сада преко ноћи заборављамо и сопствени идентитет. У Србији је трагедија одавно постала фарса, те тако у нашој земљи постоје Мађари, чији родитељи нису Мађари.

Војвођанери, не ломите ми багрење!

Осврт на некадашњег амбасадора Немачке Андреаса Цобела који је најавио да би инсистирање на Косову као делу Србије, могло да наведе Мађарску да отвори питање Војводине, враћа нас у 2007. годину када је Цобел, правдајући дипломатски скандал, поручио Србима: ,,То није претња, то је анализа”. Оправдано забринуте због таквог политичког шамара, Цобел је утешио изјавом да национално опредељење и патриотизам нису антагонизми, већ су, како је рекао комплементарни, и још је, да се не бисмо превише ,,једили”, додао да ниједној земљи која жели да постане чланица ЕУ, неће бити постављен услов да се одрекне националних интереса зарад чланства. Тако је рекао Цобел, и многи на власти су му поверовали; познато је – високи положај у Србији има и високу цену, те се свакојаке ,,политичке реалности” беспоговорно прихватају – према досадашњем искуству, то увек бива на штету српског народа. Вероватно зато што смо толико глупи, назадни и непослушни да ни свест не желимо да мењамо, иако су нам тако наредили.

Наши властодршци, међутим, вероватно због своје кратке памети, заборављају да је српски народ, стари европски и историјски народ, који је полажући велике жртве на олтару светске позорнице, схватио да се историја понавља на све могуће и немогуће начине. У светлу трагичних догађаја на Космету, али и Цобелове најаве, треба сагледати и хистеричну помаму грађана Србије заведених политиком ,,Европа нема алтернативу” који су постали толико нестрпљиви да коначно ,,уђу” у Европу, да и не питају која је цена те улазнице. Срби масовно узимају мађарске пасоше како би добили посао у ЕУ.

Полако комшије, не може само да се уђе, да се руши туђе…

У генералном конзулату у Суботици недавно је свечано уручено 50.000 уверење о мађарском двојном држављанству за држављане Србије. Том приликом је генерални конзул Мађарске Тамаш Коршош рекао да је за две и по године од ступања на снагу тог закона мађарско држављанство тражило знатно више грађана него што би се очекивало на основу бројности Мађара у становништву Војводине. Државни секретар Министрства за спољне послове Мађарске Жолт Немет изразио је задовољство дијалогом и процесом помирења између Србије и Мађарске и оценио да су ти процеси ,,покренути у добром правцу”.

Либерализацијом давања држављанства, сада постоје Мађари чији родитељи нису Мађари, па је јасно да је идеја повећавање броја припадника мађарске мањине како би се то појавило као политички адут. Али, геополитичка акција Мађарске изазваће реакцију: Румунија би могла поставити питање румунске мањине у Банату, а такође и Хрватска у Срему.

Верујем цењени суде, да добро познајеш људе…

Када је Председник Србије Томислав Николић био на недавном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру, медији су пренели његово обраћање у коме је споменута ситуација на КиМ, али и отказивање геј параде. Међутим, акција странке “Покрет мађарске наде” је прећутана. Странка коју отворено подржава профашистички покрет “Јобик” из Мађарске, одржалa je поводом Николићевог доласка протест у Стразбуру и конференцију за медије. На протесту је био приметан транспарент са натписом “Стоп насиљу над Мађарима у Србији!”. Иако ова перфидна акција није наишла на веће интересовање јавности, не смемо заборавити чињеницу да је та иста странка недавно затражила територијалну аутономије дела северне Србије којy већином насељавају Мађари.

Активности странке “Покрет мађарске наде” само су још један пример који говори у прилог тврдњама да разбијање Србије још увек траје.

Поставља се питање: Ко намерно изазива непотребне тензије између Срба и Мађара?

Послеодлуке Уставног суда који је дао рок од пола године да покрајински органи усагласе са Уставом Србије оне одредбе Статута за које је суд утврдио да су неуставне, уследиле су реакције; Иштван Пастор и Бојан Пајтић нису пропустили прилику да нас подсете на њихове снове и наде о новом Уставу. Али, то није све – Бојан Костреш је почео да прети!

Позивајући се на то да Војводина има своја права и специфичности за које се изборила кроз историју, Костреш наводи да ће, ако се питање аутономије не буде скоро решило, Војводина постати проблем?!

Срби би у „независној Војводини“ били грађани другог реда, сматра писац и колумниста Слободан Владушић, јер је, како истиче, војвођански идентитет изграђен као антисрпски, он себе дефинише као „цивилизацијски супериоран“ у односу на српски. То војвођански идентитет чини неотпорним на процес мађаризације, јер је управо Аустроугарска монархија историјски темељ те „цивилизацијске супериорности“ – дакле, Војвођани би се утапали у мађарски национални идентитет. Проф.др Драгољуб Петровић, лингвиста који већ две деценије проучава војвођанско културно подручје, аутор капиталног речника ,,Српски говори Војводине”, каже да су у свакојакој политици могућа и свакојака насиља на језику, и тако је, недавно, из семена политиканства, исклијао црногорски и бошњачки језик. Петровић сматра да је последњих деценија исклијала идеја о ,,војвођанској нацији” и ,,војвођанском језику” и да су у прилог тој тежњи осмишљени и нови термини за грађане северне покрајине Србије, па они нису више само Војвођани већ и – војводинаши, војвођанери и војводинци.

Плач је плач, а мач је мач…

Процес демонтаже националних држава увелико је у току и механизам којим се то ради јесте пљачкашка приватизација која се спроводи преко мреже локалних тајкуна и политичких пиона. Осиромашени и опљачкани грађани, преобликовани и моделирани по обрасцу  потраге за ,,бољим животом и рајем на земљи”, спремни су да сопствени идентитет замене за туђи како би, углавном несвесно, живели унапред осмишљени сценарио, и постали део пројектованог сумулакрума.

Награђивани аутор и теоретичар културе Жак Атали у својој књизи ,,Кратка историја будућности” најављује време стварања ,,Супер Империје” која неће бити географски ограничена већ глобална, њоме ће владати велике међународне корпорације које ће креирати политику. Тржиште ће постати једини светски закон, пише Атали. Он изводи закључак да ће глобализација тржишта створити номадску популацију. Биће то бизнисмени и радници који ће се стално селити у складу са потребама своје компаније или у зависности од цене њиховог рада. Тако ће радницима, који су постали раскорењене индивидуе отуђене од сопственог идентитета, главни подстицај и смисао живота постати стицање новца. ,,Они ће живети и селити се као карневал”, пише Атали. Управо по том сценарију многи Срби и припадници осталих народа, узимају мађарски пасош и крећу ,,трбухом за крухом” на турнеју по ЕУ.

Ипак, у нашим људима и даље постоји инстинкт добра, инстинкт непристајања на даље уништење Србије и српског народа, постоји свест о реалности речи светог апостола Павла да је „Христос исти јуче, данас и у све векове“ (Јевр 13. 8.). Управо зато се морамо супротставити даљем урушавању кредилибитета и угледа нације и оних појединаца и друштвених група који се препознају као препрека реализацији агенде Новог светског поретка. Док се Срби на Космету храбро одупиру притисцима да постану Косовари и узму докумета непризнате и нелегалне државе Косово, поносно истичући своје порекло и чувајући огњишта, веру и традицију, Срби у Војводини у мирним околностима, хрле за двојним држављанством. Остаје питање: како би се Војвођани понашали у условима у којима живе наша браћа и сестре на Косову и Метохији? Да ли би имали снаге да чувају гробове предака или би захваљујући умрлицама својих баба и прабаба постали новопечени Мађари?

Питање српства није питање крви и генетике, већ духа. Бити Србин је ствар избора који подразумева ношење Христа, Светог Саве и Светог цара Лазара у себи.

У временима која долазе – видећемо и најбоље и најгоре у људском роду.

На којој сте страни?

Љубинка Добросављев, члан МО “СРБИ НА ОКУП” за Војводину