Ћуте због ткзв. босанског језика

esad-dzudzevic

Директор Гимназије у Новом Пазару Зоран Милосављевић каже да нема ништа против увођења наставе на босанском језику, али то може да се организује само по прописима и налозима Министарства просвете

Нови Пазар – Неколико десетина ученика бошњачке националности првог разреда Гимназије у Новом Пазару долазе на часове, али на сва питања професора – ћуте. Разлог – професори предају на српском језику и питања им постављају на српском, а деца би хтела да слушају наставу на свом матерњем, босанском језику.

Међутим, и сам долазак ученика на часове је напредак. До пре недељу дана деца су цвокотала око школе и носила транспаренте на којима је писало „Хоћемо босански”. Да се врате у учионице и тамо наставе „миран протест” позвало их је Бошњачко национално веће (БНВ), на чијем челу је Есад Џуџевић. У овом већу ђаци су добили и мајице на којима је исписан захтев за језичку равноправност.

– Апсолутно подржавам захтеве ученика. Они траже само да се поштује закон и воља њихових родитеља – каже Џуџевић.

Пре почетка школске године ово веће је међу родитељима спровело анкету о томе да ли желе да им се деца школују на босанском језику, а наставницима је после једнодневних семинара поделило сертификате да могу да држе часове и на том језику.

Као једног од главних криваца БНВ види директора школе Зорана Милосављевића. Против њега, као и против још неколико директора новопазарских основних школа, БНВ је поднело кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја. Појединачне кривичне пријаве против директора поднело је и неколико десетина родитеља.

Директор Гимназије Зоран Милосављевић каже да нема ништа против увођења наставе на босанском језику, али настава на том језику може да се организује само по прописима и налозима Министарства просвете.

– Да би се настава организовала потребно је да имамо неколико нових учионица, да ангажујемо нове просветне раднике, да имамо адекватне уџбенике и да за такву наставу постоје прописани наставни планови и програми. Без тога све је импровизација и нелегално – казао је Милосављевић.

Председник БНВ-а Есад Џуџевић најављивао је да би замршени чвор око језика могао да пресече министар просвете Томислав Јовановић, чији долазак у Нови Пазар је најављивао прошле седмице, на академију поводом сто година постојања ове школе.

Џуџевић је позвао министра да дође у Нови Пазар и ученицима омогући наставу на матерњем језику „чиме би она после пуних сто година постала мултиетничка образовна установа”.

Министар Јовановић није дошао у Нови Пазар, али је јуче казао да очекује да ће ученици поново кренути у школу и поручио, како преноси Бета, да не може да дозволи да се српски језик третира као страни. Министар је истакао да се правила у току школске године не могу мењати и апеловао на родитеље да врате децу у школе, а да препусте онима који су преузели одговорност да се договоре како ће да изгледа остатак школске године.

————————————————————————————-

Фијуљанин и Мујовић тужили директора сјеничке гимназије

Сјеница – Државни секретар у Министарству просвете Мухедин Фијуљанин и председник општине Сјеница Хазбо Мујовић поднели су кривичне пријаве против Мурата Баждаревића, директора Гимназије „Јездимир Ловић” у Сјеници. Фијуљанин и Мујовић као родитељи ученика првог разреда ове школе сматрају да је њиховој деци онемогућено остваривање права на образовање на матерњем босанском језику. Против Баждаревића је кривичне пријаве поднело још неколико родитеља, који су се изјаснили да желе да им се деца школују на матерњем језику.

 

Славка Бакрачевић/Политика