Угљанин: Однос Србије према бошњачкој мањини катастрофалан

sulejman-ugljanin

САРАЈЕВО – Министар у Влади Републике Србије и председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин остаје при ставу да је однос Србије према бошњачкој националној мањини катастрофалан, што би могла да буде препрека на европском путу Србије, али и да би он са својим тимом те препреке могао да уклони.

Угљанин каже да није задовољан положајем бошњачке заједнице у Србији додавши да то “хитно мора да се мења”.

“Томе у прилог иде једна ствар, а то је да смо ми у коалиционом споразуму кад смо формирали ову владу пре годину и по дефинисали јасно и недвосмислено кораке које као будућа влада треба да повучемо, а да би олакшали позицију бошњачке националне заједнице у Србији. Међутим, моји партнери из њима познатих разлога то једноставно одбијају, избегавају да реализују све оно што су својеручно потписали и што је потврђено на највишим органима њихових странака. То потврђују моје речи““, рекао је Угљанин, за агенцију Анадолија, пренео је портал Радио Сарајево.

Угљанин тврди да непоштовање бошњачке националне заједнице у Србији представља препреку Србији на њеном путу ка ЕУ и додаје да би он са својим тимом те препреке могао да уклони.

„Ми имамо максимално залагање државног руководства да се српској заједници на Косову осигура све оно што сматрамо да треба и припада једној заједници. Истовремено, све то се овде ускраћује бошњачкој националној заједници у Србији. Е, управо то је лоше и то пара уши и очи. То не личи на државно руководство. Државно руководство мора да гледа све мањине као своју децу. Ја сам са колегама из владе почео да инсистирам да решимо те ствари“, рекао је Угљанин.

Угљанин је потврдио да је средином године размишљао да напусти Владу Србије због лошег положаја Бошњака, али је од тога одустао јер му се наметнуло питање колико ће такав потез имати ефекта. Он, наиме, сматра да би му, у случају оставке, ЕУ могла замерити што није остао и питање Бошњака решавао у институцијама система.

Танјуг