Оптужница против Епископа Артемија и његових сарадника и после неколико година непотпуна и „сумњива“

Vladika Artemije (2)

БЕОГРАД – Виши суд у Београду вратио је на допуну истраге оптужницу против епископа рашко-призренског Артемија и још троје осумњичених да су злоупотребама оштетили фонд Епархије рашко-призренске.

Суд је наредбом од 12. децембра наложио Вишем јавном тужилаштву да у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге, објављено је на Порталу судова.
Бранилац Епископа Артемоја, Бранислав Тапушковић рекао је Танјугу да је у свом одрговору на оптужницу подигнуту 1. окробра указао да одбрана није добила налазе вештака о наводним злоупотребама.

У том смислу суд је издао наредбу да се истрага допуни, навео је Тапушковић.

Истрага је у том случају који је покренут пре готово четири године по кривичној пријави СПЦ завршена у јулу.

Поред епископа Артемија, истрагом су били обухваћени власник грађевинског предузећа „Раде Неимар“ Предраг Суботички и Јелена Шубаревић, као и архимандрит Симеон Виловски.

Против Виловског и Суботичког истрага је покренута још у фебруару 2010. године због сумње да су малверзацијама оштетили фонд Епархије рашко-призренске за око 350.000 динара. Суђење које им је почело али је брзо прекинуто до окончања економско-финансијског вештачења.

Тужилаштво је захтевало истрагу због сумње да су владика Артемије као епископ Епархије рашко-призренске, Виловски као његов секретар и овлашћени за заступање Епархије, Суботички као власник епархијског центра „Раде Неимар“ и Шубаревићева као надзорни орган од 2007. до краја јануара 2010. у Београду „прекорачењем службеног положаја прибавили корист Суботичком у износу од 1,5 милиона динара“.

Виловски није доступан српским правосудним органима пошто је грчки Аеропаг (Врхвни суд) одбио захтев Србије за његово изручење.

Танјуг