Американци се преко Мекејна брутално мешају у унутрашње послове Украјине

klicko mekkejn

Кијев — Амерички сенатор Џон Мекејн поручио проевропским демонстрантима у Кијеву, да је судбина Украјине да буде у Европи и да ће то учинити „стари континент“ бољим.

„Украјина ће учинити Европу бољом, а исто тако ће и Европа учинити Украјину бољом“, рекао је Мекејн у обраћању пред око 200.000 људи који протестују против наглог заокрета трговинске политике председника Виктора Јануковича од Европе ка Русији, пренео је Ројтерс.

„Овде смо да подржимо оправдан разлог због којег протестујете, суверено право Украјине да слободно и независно одлучује о својој судбини. А ваша судбина је да будете у Европи“, истакао је водећи републикански сенатор у америчком Сенату.

Мекејн је поручио Украјинцима да Америка стоји уз њих. „Слободан свет је са вама, ја сам са вама“, казао је амерички сенатор.

Џон Мекејн се данас такође састао са ћерком утамничене бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко, Јевгенијом, саопштила је странка Тимошенкове „Баткившчина“.

„Јутрос се ћерка лидерке опозиције Јулије Тимошенко, Јевгенија, састала са сенатором Мекејном. Он је том приликом поменуо могућност увођења ‘личних санкција’ против виших званичника режима председника Јануковича, укључујући оне који су учествовали у политички мотивисаном прогону и затварању Јулије Тимошенко“, објављено је на сајту странке „Баткившчина“.

Мекејн се синоћ у Кијеву састао са опозиционим украјинским лидерима, међу њима и са светским прваком у тешкој категорији професионалног бокса Виталијем Кличком.

Мекејн је разговарао са Кличком, лидером партије УДАР, као и националистичким лидером Олегом Тјагњбуком, и Арсинијем Јацењуком, лидером партије премијерке Јулије Тимошенко која се налази у затвору.

Бета