За Векарића приоритет ископавање тела у Рудници, а истрага трговине органима Срба са КиМ изгледа да ће застарити

Bruno_Vekarić

БЕОГРАД – Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је данас да је приоритет ископавање у Рудници, у општини Рашка, на месту на којем се претпоставља да су тајно закопана људска тела и да ће тај поступак бити завршен у најкраћем могућем року.

Векарић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да је поднет захтев за ексхумацију, да ће већ данас или сутра судија отићи на ту локацију, да би започела ексхумација.

Заменик тужиоца за ратне злочине је рекао да су до сада већ пронађена четири тела, да ће после ексхумације уследити идентификација и да је Влада Србија дала велика средства да се заврше та ископавања.

Према његовим речима, постоје претпоставке о фрапантним бројкама, да се на том месту налазе тела 230 људи, али је још увек рано износити о томе прогнозе, а очекује се и долазак у Београд једног данског форензичара.

Векарић је рекао да је најмање што би могло да се уради за жртве да се пронађу тела несталих, да би њихове породице сахраниле најмилије, да има неколико хиљада несталих на простору бивше Југославије и још неколико локација које би требало истражити.

Тужилаштво за ратне злочине Србије и Комисија за нестала лица почели су ископавање у Рудници, у општини Рашка, на месту на којем се претпоставља да су тајно закопана људска тела, а питање постојања те масовне гробнице покренули су још 2004. приштинска Радна група и Унмик, а неуспешно истраживање је обављено у мају и јуну 2007.

Векарић је рекао да се „предмет Битићи“ ради са ФБИ и са представницима америчке амбасаде и да није тачно оно што се наводи у појединим медијима да би рад на том случају могао да поремети односе између Србије и Америке.

Заменик тужиоца за ратне злочине је рекао такође да предмет који се односи на Жуту кућу не може да застари, јер је реч о ратном злочину трговине људским органима, да очекује да ће специјални тим у тој области завршити истрагу и да се поставља питање колико ће још мандат Еулекса трајати на Косову и Метохији.

На питање новинара о могућности евентуалних парламентарних избора и да ли би то могло да поремети рад Тужилаштва за ратне злочине, Векарић је одговорио да то није реално очекивати.

Танјуг