Филм америчке продукције “СЕЗОНА УБИЈАЊА”: ОПЕТ СРБИ ДИВЉАЦИ КОЈИ УБИЈАЈУ СВЕ ПРЕД СОБОМ

lazni film o srbima

У очима Холивуда Срби и даље остају терористи, ратни злочинци и мафијаши, па тако, иако је од завршетка рата у БиХ прошло 18, а од НАТО бомбардовања на Југославију 14 година, америчка продукција и даље снима филмове у којима су Срби приказани као главни негативци.

Доказ овоме је и један у низу филмова који се тренутно приказује у биоскопима “Сезона убијања”. Улогу српског ратног ветерана игра Џон Траволата који одлази у Америку како би се осветио америчком војном ветерану, који је учествовао у рату у БиХ, а  којег глуми Роберт де Ниро.

Политички аналитичари и филмски стручњаци тврде да се још доста тога мора урадити како би се поправила слика о Српском народу у свијету.

У најдрастичнијим случајевима могу помоћи тужбе

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић за “Глас Српске” истиче да су Срби улогу дежурних криваца и злочинаца преузели од Нијемаца и да се то неће ускоро завршити.

– Може се рећи да је Србима у Холивуду додељена штафетна палица, коју су годинама суверено држали Немци и разни одбегли нацисти који су представљали главне негативце. Једина конкуренција Србима као негативцима у холивудским филмовима су неки исламски фундаменталисти и терористи – испричао је Вукадиновић.

Према његовим ријечима то се не може преко ноћи спријечити, али у неким најдрастичнијим случајевима могу да помогну тужбе.

– Неке случајеве треба игнорисати, али када су у питању ови најдрастичнији, једино што може помоћи су тужбе. Те тужбе су најефикасније ако би их подносили појединци из земаља у којима су такви филмови снимани, али може их поднети и држава – појаснио је Вукадиновић.

Он је истакао да проблем представља што немамо сопствену продукцију која би квалитетно ширила другачију слику о Србима.

– Од лоших америчких филмова више ме брине чињеница да су у многим домаћим српским филмовима, књигама и представама, Срби приказни на сличан начин. Ту мислим на филмове који су финансирани од Влада Србије и Републике Српке и који су снимани на нашим просторима. Наш народ се и у тим филмовима приказује на негативан начин и то је велики проблем, али проблем који се може решити – рекао је Вукадиновић.

 

Потребно снимити филм који приказује истину о Србима

Сличног мишљења је и политички аналитичар Чедомир Антић који истиче да се овакви филмови снимају зато што је Дејтонски споразум једини спољнополитички успјех САД.

– Они нигде нису постигли тако велики успех, као са Дејтоном, и тако јефтино платили тај свој успех. Да би се поправила слика о нама у свету, решење је прилично далеко, јер треба да се из корена промени геополитички однос – тврди Антић.

Он додаје да се ипак види да смо у бољем положају него раније, јер је Руска Федерација јача него деведесетих година.

– Али, наравно, неки стереотипи у Америци још увек нису промењени. Када је реч о Републици Српској и Србији, решење је да се одређен новац уложи у афирмацију српског народа и Србије, али не на начин на који смо то до сада радили – рекао је Антић.

Он је истакао да није рјешење да локални режисери сниме филм, већ да се скупи новац за неки холивудски озбиљан филм који не треба да брани Србе, већ да прикаже истину, “јер је о српском народу приказано доста неистине”.

Када су у питању филмови у којим су Срби приказивани на сличан начин, један од најгорих је филм “У земљи крви и меда” Анђелине Џоли који је доживио потпуни неуспјех.

У том филму Срби су приказани у најгорем свјетлу, а путем њега су пласиране и бројне неистине о рату у БиХ.

Продуцент из Републике Српске Зоран Галић истакао је да у филмовима постоји потреба за контрастом и често се тај контраст оличива у “добрим и лошим момцима”.

Култура на дну љествице приоритета

– Мислим да продуценти и аутори тих филмова немају емотиван став о позицијама једних и других, већ је ријеч о пасивном националном или ентитетским политикама да промијене контекст који о њима стварају они други. Један од основних разлога је и то што нам је култура на дну љествице приоритета и што не схватамо да са таквим приступом ми и изгледамо као дивљаци онима који нас лично не познају – истакао Галић.

Холивудска продукција протеклих година избацила је велики број филмова са стереотипима о Србима.

У филму “Немогућа мисија 4″, у којем Том Круз игра главну улогу, он објашњава како је пожељно да се убијају Срби и у једној сцени, на питање зашто је убио шест Срба како би инсценирао смрт своје супруге, он је рекао: “Тако сам убио двије муве једним ударцем!”

Ниједан од ових филмова нису доживјели велике успјехе, али један од најгорих је био филм “Иза непријатељских линија” у којем Овен Вилсон игра главну улогу. Главни лик је амерички пилот којег 1995. године по БиХ лове Срби, а који су приказани на ужасан начин. Том приликом он открива масовне гробнице.

Велики неуспјех доживио је и филм “Лов у Босни” у којем главну улогу игра Ричард Гир. У овом филму Гир глуми америчког новинара који је у потрази за предсједником Лисицом, а који у ствари представља Радована Караџића.

Никол Кидман и Џорџ Клуни су глумили у филму “Анђео освете”. Они у посљедњом тренутку спречавају Србина да разнесе Њујорк аутомобилском бомбом.

У филму “Крокодил Данди 2″ Србин краде скупоцјене слике Ванг Гога из Народног музеја у Београду, а који је срушен током бомбардовања.

 

Амерички режисери измишљају границе и језике

Колико амерички режисери најчешће не познају дешавања у Србији, као ни гђе се налази на карти, говори и податак да у другом дијелу филма “Снајперист” главни глумац убија српског пуковника диктатора у Београду, а сви Срби говоре мађарски језик.

Да ово није једини примјер свједочи и филм “Икстрим апс” у којем се радња дешава на Алпима на југословенско-аустријској граници!?. У том филму међународни терориста је Слободан Павлов који је починио масакр.

Још један филм који је пун баналности и грешака је “Љубав долази од егзекутора”. Главни лик је српски студент класичних језика Хек Пригушивач, настањен у Новој Приштини. Живи са мајком порно-глумицом, отац му је погубљен, а брат масовни убица. Најбоља пријатељица његове мајке је комшиница, госпођа Четник. Главни јунак ускоро добија посао у затвору, као извршилац смртних казни.

Оно што посебно треба истаћи је да никада није забиљежено да је иједан Србин починио терористички напад, али да су и сви ови поменути филмови доживјели прави фијаско на биоскопским благајнама и ниједан није добио позитивни оцјене од критике и публике.

 

Позитиван примјер

Прво помињање Срба у неком холивудском филму је било у веома позитивном свјетлу.

Током Другог свјетског рата снимљен је филм “Четници – борилачка герила”, у којем је Дража Михаиловић приказан као модеран Робин Худ, херој и борац против нацизма.

У доба СФРЈ, публика није смјела да види како у филму “Из Русије с љубављу” Џејмс Бонд сарађује са Титовим шпијунима. Цензуром су спорне сцене избачене, а у биоскопе је пуштена подобна верзија.

 

Трговина органима

Први шеф Мисије УН на Косову и бивши министар иностраних послова Француске Бернар Кушнер помогао је снимање филма “У кавезу”, у којем су Срби приказани као злочинци који ваде органе Албанцима и продају их на Западу.

Филм је потписао анонимни француски редитељ Јан Гозлан, а финансирали су га косовски Албанци.

На почетку филма је на француском језику написано да је снимљен на основу истинитих догађаја. Међутим, у њему је трговина људским органима на Косову класичном замјеном теза представљена на начин који је потпуно супротан ономе што се заиста догађало – монструми су Срби, а жртве Албанци!

Горан Обрадовић-Глас Српске / Србски ФБРепортер