Представници Грађанске иницијативе „Српска” су четници

aljbin_kurti

ПРИШТИНА – Лидер опозиционог Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је изјавио да су „четници” на челу општина у којима је победила Грађанска иницијатива „Српска”, коју је подржала Влада Србије.

„Кажите ‘не’ четницима из Српске листе, тако ћете рећи да нашој Републици и историји. Казаћете не и ткзв. влади (Хашима Тачија), јер тиме кажете да народу и будућности ваше деце”, рекао је Курти на седници Главног одбора покрета.

Он се заузео и за укидање резервисаних места за припаднике мањина у Скупштини Косова, пошто ће се на тај начин „рећи да демократији”.

На Косову је у току расправа о потреби задржавања резервисаних места у Скупштини Косова за припаднике мањина или обезбеђивања гарантованих места за мањине.

У првом случају то би значило да припадници мањина могу имати мање или више од 20 резервисаних места, уколико то обезбеде гласовима, док би у другом случају странке мањина, без обзира на одзив бирача, имале 20 гарантованих места у парламенту.

Курти је рекао да је његов Покрет на време упозорио на могућност „стварања Републике Српске” на северу Косова после Бриселског споразума, али да су тада били „псовани и вређани”.

„Сада када сви виде да је Република Српска (на Косову) велика опасност, сада је сувише касно, веома касно и нимало искрено”, казао је Курти.

Бета