Шпигл: Боксер Кличко под вођством Меркелове

klicko merkel

Бивши боксер, Виталиј Кличко, искрснуо је још од почетка про-ЕУ протеста против владе Украјине као један од најважнијих такмаца председнику Виктору Јануковичу. Однегован по укусу хришћанских демократа немачког канцелара, он би ускоро могао добити и подршку више европских лидера. Следе изводи чланка из [немачког]Шпигла

(PressEurop, 11. 12. 2013)

У четвртак претходне недеље постало је више него јасно да је ишчилело свако пријатељство између немачког канцелара Ангеле Меркел[1] и председника Украјине, Виктора Јануковича. Окупили су се Виљнусу, украшеном за Божић, на свечаној вечери у бившој палати литванских великих кнежева, у друштву лидера ЕУ и источноевропских земаља. Још није било ни послужено пециво са труфлима, када се Јанукович отиснуо у бесконачно хаотични монолог о тешким односима његове земље – с једне стране са ЕУ, а с друге са Русијом. Али, у једном тренутку, Меркел га је прекинула и без имало такта га обавестила да би могао да заћути. Грубо му је рекла: „Ионако нећеш потписати.“ Председник Јерменије који је седео поред Ангеле Меркел ју је запањено погледао.

Меркел је после тог дебакла понављала „врата Украјини остају отворена“ и наглашавала да је ЕУ и даље вољна за разговоре. Али, пре но што отпочне следећа рунда, она планира да у игру уведе новог играча – Виталија Кличка (Vitali Klitschko). Тај крупни момак, шампион бокса тешке категорије, треба да буде (од)негован да постане про-ЕУ супарник про-руском председнику Јануковичу, а постоји нада да ће он и бити тај који ће потписати онај про-ЕУ уговор (pro-EU treaty), за који се још увек верује да ће се остварити.

Мада је „промена режима“ сувише драстичан термин за оно што Немачка жели, то и није баш сасвим без основа. Партија госпође Меркел, ЦДУ – немачке хришћанске демократе десног центра – са Европском народном странком – ЕПП (European People’s Party – EPP), скупом европских конзервативних странака у Европском парламенту, одабрали су Кличка за свог де-факто представника у Украјини. Задатак му је да уједини и предводи опозицију – на улици, у парламенту и, најзад, на председничким изборима 2015. године. Истакнути ЕПП политичари кажу: „Кличко је наш човек, пред собом има јасну ЕУ визију и план.“ Осим тога, Ангела Меркел има још увек пред собом сређивање рачуна са Путином.

Ескивирање политичких удараца

Велики део посла се обавља иза сцене. Кличкова странка, Украјинска Демократска Алијанса за Реформу (УДАР), формирана 2010, постала је недавно члан-посматрач у ЕПП. Канцеларије ЕПП у Бриселу и Будимпешти обучавају особље УДАР-а у парламентарном раду и пружају подршку за формирање страначке структуре широм земље. Фондација Конрад Аденауер, тесно повезана са ЦДУ-ом, у свему томе игра важну улогу, а и сам Кличко је изричито молио саветнике Ангеле Меркел за помоћ те фондације.

Међутим, централна тачка свих тих напора је сам Кличко. Састајао се са шефом кабинета Ангеле Меркел, Роналдом Пофалом (Ronald Pofalla), а тај је познат по томе што је годинама одржавао везе са опозицијом у Источној Европи – посебно у ауторитарној Белорусији.

Он је Кличку дао низ савета – што је од њега тражио и сам Кличко. Кличко би волео да зна како да реагује на гласине – на пример о својим наводним „аферама са женама“ – које шири влада Украјине у намери да му поквари шансе да постане одрживи политички лидер земље.

Кличко се такође може поуздати и у дискретну помоћ Пофале и немачке владе око председничких избора 2015. године. Тренутно, кандидатура му је блокирана законом, који је наводно написан баш циљајући на њега – по коме држављанин Украјине са дозволом боравка у другим државама не може бити сматран за становника Украјине. Тај закон одузима Кличку могућност да докаже да је у Украјини живео 10 година пре избора – што је, по украјинском уставу, предуслов за кандидатуру. Па ипак, Кличко се може поуздати у то да ће Ангела Меркел апеловати на председника Јануковича да тај закон не онемогући Кличкову кандидатуру.

Улазак у велику лигу

Кличко је пре две недеље присуствовао прелиминарном састанку конзервативних лидера Европе у Виљнусу и провео многе сате у разговорима са кључним члановима Европског парламента. Али, није се директно срео са Ангелом Меркел.

hagen-ukraine

Међутим, Ангела Меркел ће учествовати на прелиминарном састанку ЕПП пред следећи самит ЕУ средином децембра, па постоји план да се и Кличко поново позове. Овог пута ће бити и званичних прилика за фотографисања лидера ЕУ, као и за састанак са канцеларом, а то би могло да знатно повећа вредност Кличкових политичких карата, као и да означи постојање важне политичке обавезе Ангеле Меркел [у односу на Кличка].

Али – да ли је Кличко у стању да обједини украјинску опозицију нашироко познату по поделама? Она се углавном састоји од његове странке – УДАР, Отаџбинске странке затворене бивше премијерке Јулије Тимошенко и десничарско-националистичке Партије слободе. Они из ЕПП који подржавају Кличка надају се да ће до председничких избора 2015. опозиција бити у стању да стане иза једног заједничког кандидата који би се такмичио са Јануковичем – и победио. Тада би Меркел достигла свој међу-циљ: настанак про-ЕУ руководства у Украјини, после чега би тек почела права друга утакмица – напор за реструктурирање односа ЕУ са Источном Европом, утакмица у којој се ЕУ суочава са Путином.

Аутори: Ралф Нојкирх, Николаус Бломе, Матијас Гебауер

Са енглеског посрбио: Василије Клефтакис

(Стање ствари)

  Прим. ВК: У енглеском наслову (“Klitschko, a fighter coached by Merkel“) за Меркелову је употребљен термин: “Coach“ – што је у спорту далеко више од обичног тренера, јер “Coach“ осим спортског тренинга – што се подразумева, под своју контролу и команду преузима и цео начин живота спортисте ван ринга (укључујући ту и духовне и емоционалне аспекте његовог живота). Због тога је на српском у наслову употребљена реч “Вођство“.