Шиптари поново покушали да сруше цара Душана

Car Dusan

Десетак Албанаца поново је покушало да демолира споменик цару Душану на Мосту цивилизација у центру Скопља, али их је у томе спречила специјална полиција.

Они су током инцидента носили албанску заставу, а један од њих држао је чекић у рукама, пише македонски штампа.

Позив за рушење споменика упућен је посредством интернет друштвених мрежа, а нови покушај је најављен за следећи петак, 20. децембра, после муслиманске молитве.

Споменик цару Душану у Скопљу оштећен је у ноћи са прошлог петка на суботу, када је група од тридесетак Албанаца оштетила дио мермерне плоче на којој се налази споменик и оставила статуу без жезла и крста у рукама.

Из водеће албанске партије – Демократска уније за интеграцију /ДУИ/ потврђено је да је у рушењу споменика учествовао предсједник Општинског одбора ДУИ у скопској општини Чаир Бећир Асани, те да су вандализам посматрали високи функционери те партије, међу којима и министар економије Ваљон Сараћини, посланик у Собрању Ермира Мехмети, као и предсједник градске општине Чаир Изет Меџити.

Владајућа македонска партија ВМРО-ДПМНЕ осудила је оштећење споменика цару Душану на Мосту цивилизаицје у Скопљу, нагласивши да сви који су учествовали у том вандалском чину треба да сносе одговорност.

Некадашњи македонски премијер, сада почасни председник ВМРО-Народна партија, Љупчо Георгиевски оценио је да је „жестоко супростављање Албанаца споменику цару Душану високи македонски државотворни чин“.

Георгиевски је синоћ током гостовања на телевизији на албанском језику „Алсат-М“ рекао да не разуме ћутање Македонаца, нагласивши да Македонија и после 20 година од независности остаје пројугословенски оријентисана.

По налогу председника градске општине Центар формирана је комисија са задатком да утврди ко је наредио постављање споменика цару Душану на Мосту цивилизација.

Председник скопске градске општине Центар Андреј Жерновски изјавио је да је споменик цару Душану незаконито постављен и да ће бити уклоњен.

Срна