У јуну застарева злочин у „жутој кући”?

Zuta-Kuca

Изјава директора канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Џонатана Мура за Танјуг, да у јуну идуће године истичу законски рокови за истрагу о евентуалним злочинима у предмету „трговина органима”, показује да има много разлога за забринутост за судбину истраге о мучењу и убиствима Срба у озлоглашеној „жутој кући” у Албанији. Ова изјава могла би да значи да Еулексов Специјални истражни тим случај трговине органима, који треба да расветли судбину 500 Срба несталих током 1999. године на Косову не третира као ратни злочин.

На молбу дописника „Политике” из Вашингтона да функционер Стејт департмента објасни како је могуће застаревање ратног злочина који је Дик Марти из Савета Европе разоткрио у децембру 2010, Мур нас је упутио на Еулекс и тим који предводи Американац Клинт Вилијамсон. Мур није желео да прецизира на какву застарелост мисли, нити по којем закону истиче рок за истрагу.

Када се „Политика” обратила Еулексу, Жоао Соуса, портпарол тима тужиоца Вилијамсона, избегао је одговор рекавши да је о исходу истраге и даље „прерано говорити”, иако је тим свестан да постоје и рокови за застарелост. Ни Вилијамсонов портпарол није желео да за „Политику” објасни да ли за истрагу трговине органима постоје рокови и да ли може да дође до застарелости, али је потврдио оно што се одраније зна, да тим има намеру да закључи истрагу до „средине 2014”.

„Не можемо у овом тренутку да саопштимо која ће кривична дела бити наведена у оптужници, уколико докази за оптужницу буду постојали”, рекао је Соуса.

Упадљива је подударност датума о којим говоре и Мур и Вилијамсон и Соуса. Дакле, јуни 2014. године је истовремено рок до којег се планира окончање истраге, као и месец у којем долази до могуће застарелости злочина.

Дубоко је онеспокојавајуће сазнање да се уопште дозвољава могућност, макар и у разговору за медије, да овакав злочин остане некажњен. Чињеница да Соуса није изјавио, као што је то јуче за наш лист рекао српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, да нема застаревања ратних злочина, морало би да представља знак за узбуну за нашу јавност и надлежне.

Тврдња да постоји законски рок за утврђивање ратних злочина изговор је који нема основ ни у једном међународном правном документу, већ се из ванправних разлога везује за крај мандата мисије Еулекса за владавину права на Косову, сматра адвокат Зденко Томановић.

„Свако временско ограничавање вођења поступка за ратне злочине у вези са трговином органима на Косову, представља свођење тог злочина на класичан криминал. Ратни злочини не застаревају па ни они извршени против Срба. Не постоји рок до којег сме да се води поступак за ратни злочин. Уосталом, зашто се трговином органима Срба на Косову уопште бави Специјални тим за ратне злочине ако то није ратни злочин”, каже Томановић.

Шта је Мур мислио под роком од 15 година за истрагу, потпуно је нејасно. Застарелост кривичног гоњења подразумева да се кривични поступак протеком законом одређених рокова не може више покренути, односно да се не може наставити већ започети поступак.

Рок застарелости тече од дана извршења кривичног дела. Закон предвиђа различите рокове застарелости у зависности од прописане казне за кривично дело, при чему се у обзир узима најтежа прописана казна за то дело.

Према нашем закону, за кривична дела за која је предвиђена казна затвора већа од 10 година, у шта спадају убиства, рок застарелости је петнаест година, за дела за која је предвиђена казна затвора од више од петнаест година, рок застарелости је двадесет година. За кривична дела за која је предвиђена казна затвора од тридесет до четрдесет година, рок застарелости је двадесет пет година.

У каменолому у Рашкој нађене албанске жртве

Српске власти заједно са Еулексовим и косовским стручњацима откриле су у каменолому Рудници, у околини Рашке, посмртне остатке људи. Претрага у Рудници настављена је у уторак по налогу Тужилаштва за ратне злочине a сумња се да је на овоме месту тајно закопано око 250 албанских жртава.

Српске власти су, заједно са Еулексовим експертима из Одељења за судску медицину, као и с форензичким експертима из косовског Одељења за судску медицину, током испитивања локације у каменолому Рудница у општини Рашка, открили посмртне остатке, наведено је у саопштењу Еулекса.

На ископавању је такође присутна Еулексова Јединица за истраживање ратних злочина, Комисија за нестале особе Владе Србије и Међународни комитет Црвеног крста.

Рад ће бити настављен, у сарадњи са српским властима, наредних дана, наводе из Еулекса.

Из Тужилаштво за ратне злочине саопштено је у среду да су на терену два багера која врше ископавања, а да је предвиђено да у каменолому Рудница раде до краја недеље.

Д. Чарнић/Политика