Дрецун: Молимо Брисел да не ради само у корист Албанаца

drecun-izdajnik

Београд — Ако желимо наставак нормализације односа и бржу динамику, неопходно је да Србија добије датум, каже за Б92 председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

Милован Дрецун је за Радио Б92 казао да нема дилеме да ће се разговори на релацији Београд – Приштина наставити како би се ставови приближили. Он је, такође, изразио уверење да ће бити постигнуто решење за правосуђе, као и да ће се ући у нове теме, као што су имовина, положај СПЦ, повратак протераних..

Уочи извештаја који ће Кетрин Ештон поднети Савету министара Европске уније почетком следеће недеље у Бриселу, од којег зависи заказивању међувладине коференције, Дрецун истиче да је најважније да ЕУ не дозволи да Србија буде, како каже, „талац, амбиција Приштине“, и да се постигну једнострана решења која би била исклучиво у корист Албанаца, и која би била искоришћена у наредном периоду за нова условљавања.

„То је бесперспективан пут. Ако желимо наставак нормализације односа, и бржу динамику, неопходно је да Србија добије датум, не да би била награђена, већ да би се створио нормалан оквир од стране Приштине за даљу нормализацију односа“, сматра Дрецун.

„Евидентно је да Приштина у периоду имплементације Бриселског споразума, настоји да постигне потпуно другачија решења од оних која су договорена, и да само Приштина профитира од тога. Неприхватљиво је не само за Београд, него ако имамо у виду будућност целог тог посла који се зове нормализација односа БГ – ПР, да решења која ће се постићи буду једнострана, односно само у корист једне стране“, каже Дрецун.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, је, међутим, мишљења, да ће ипак доћи до компромиса између две стране. Он верује да ће до компромиса доћи када прође овај „временски зајтнот, у коме Србија очекује позитиван извештај Кетрин Ештон, и да коначно добије датум за почетак приступних преговора“. „Након тога мислим да ће Приштина бити много конструктивнија, што не значи да ће одустати од покушаја да увек прекроји нека већ постигнута решења“, упозорава Дрецун и додаје да ћемо ући у период који ће бити мање турбулентан.

Б92