Цена уласка Украјине у Европу сувише висока (ВИДЕО)

kusta

Редитељ и музичар Емир Кустурица допутовао је у Кијев на гостовање са својом групом The No Smoking Orchestra. Имајући у виду ситуацију у Украјини, у разговору са кијевским новинарима нису могла да се мимоиђу питања Царинске уније, природе геополитичког наступа Европске уније, Путина, Европе уопште и класичне књижевности…

Емир Кустурица је у разговору са новинарем листа „Вести.Репортер“ прокоментарисао пет занимљивих питања.

О православљу

Ја сам пре неколико година примио православље. У „руском свету“ се слобода схвата далеко дубље него у Европи и Америци. Слобода је овде питање духовности. Пре 10-15 година, када сам радио у Холивуду, један Американац ме је питао: „Духовност? Шта то значи? Mислиш на оно кад црнци певају госпел?“

О подршци Путину

Није важно шта се данас говори о председнику Русије и његовом режиму. Ја сам уверен да је бољи Путин који води грађане Русије ка благостању и дијалогу са Западом, него апстрактни Европљанин који ће доћи овамо, у Русију или Украјину, у вашу кућу. А они управо то желе. Није ово први пут да Европа пружа руке према вашим ресурсима и вашој природној енергији.

Европска или Царинска унија?

Сматрам да је то неприродна дилема. Ви говорите руски, ви сте део руске културе. Житељи ваше земље су већином православни. Русија у неком смислу води своје порекло из Кијева. А ви сада одлучујете да ли да идете у Европу или не. У „Рату и миру“ један јунак пита када ће најзад доћи Наполеон и од Руса направити Европљане. То се никада неће догодити. Ви сте већ у Европи.

О проблемима демократије у Украјини

Демократија умире. Технолошка револуција је променила људска схватања. Демократија је потребна оним империјалистичким земљама које желе да освоје свет, јер им демократија то омогућава. Алтернатива демократији може бити социјална револуција, а она је код вас већ у току. Украјина је демократска колико је то уопште могуће. Међутим, уколико Украјина остане са Русијом ви ћете кроз 10 година бити демократичнији, него ако примите наметнуту демократију из Европе.

О Европи

Савремени методи ширења европске територије на исток подсећају ме на време када се то дешавало уз помоћ борбених авиона и тенкова. Због тога сам ја у опозицији у односу на „актуелну европску политику“, јер њу умногоме дефинише војна политика. Цена коју ћете морати да платите за улазак у Европу по мом мишљењу је сувише висока. Крајњи циљеви савремених европских „дизајнера“, нажалост, врло тесно су повезани са војним задацима.

ИН4С/Стање Ствари