Томислав Николић побркао шеике: Председник не зна с ким треба да се састане

Tomislav-Nikolic

Председник Србије Томислав Николић саопштио је јуче медијима да ће се данас састати са шеиком Мухамедом бин Рашид ел Мактумом, владаром Дубаија и премијером Уједињених Арапских Емирата. Како сазнаје “Блиц”, у Београд, међутим, долази Мухамед бин Зајед ел Нахјан, престолонаследник Абу Дабија, док посета Бин Рашида није ни у плану.

Прес-служба председника Николића направила је јуче озбиљан гаф најављујући долазак премијера Уједињених Арапских Емирата, једног од најбогатијих људи на планети. Након што је медијима послато обавештење о његовој наводној посети, “Блиц” је у Председништву покушао да сазна који је повод његовог доласка у Београд.

– Бин Рашид долази на позив Александра Вучића, првог потпредседника Владе, па ће искористити прилику да се састане и са председником Србије – кажу сарадници председника Николића.

seici

О доласку Бин Рашида покушали смо нешто више да сазнамо и у Вучићевом кабинету, али нам је у старту речено да смо на кривом путу јер у Србију не долази он, већ Мухамед бин Зајед.

– То су две различите особе – подсећају у кабинету вицепремијера.

Бин Рашид и Бин Зајед заиста јесу две различите особе. Први је владар Дубаија, потпредседник и премијер Уједињених Арапских Емирата и четврти је на „Форбсовој“ листи најбогатијих људи плаве крви на свету, а вредност његове имовине процењује се на 16 милијарди долара. Сматра се најзаслужнијим за процват Дубаија.

Бин Зајед је принц престолонаследник емирата Абу Дабија и заменик главног команданта оружаних снага УАЕ. Он је и председавајући Извршног савета Абу Дабија и члан Врховног савета за нафту.

Са шеиком о “Београду на води”

Александар Вучић данас ће у Београду примити Мухамеда бин Заједа са којим ће разговарати о досад започетим пројектима, али и о пројекту “Београд на води”. Престолонаследник УАЕ ће на месту старог хотела “Југобанка” градити супермодерно здање у планинском стилу од 10.000 квадрата. У плану је и улагање у привреду, изградња фабрике авио-компонената и високотехнолошког истраживачког центра у Србији.

Блиц