Наставак дивљања на хрватској Википедији

wikipedija hrvatska

Неконтролисаном уређивању на хрватској Википедији нема краја, па се појавио и текст ”Специјални рат против Хрватске 1995.-2012.” у којем се тврди да су ”сукобљене стране” Хрватска и СР Југославија, Република Српска Крајина и лондонска масонска ложа. Текст је очито компилација намерних провокација, али и десничарских текстова, а уз текст је и илустрација ”повампиреног југокомунистичког српског касапина у специјалном ратном нападу против Хрватске”.

”Историјске, обавештајне, полицијске, судске и стручне анализе даће објашњење да ли су неке особе у хрватском државном врху и државним институцијама, неким утИцајним хрватским медијима, неки хрватски интелектуалци и псеудоинтелектуалци деловали или неделовали на начин да је то ишло у корист том специјалном рату”, пише на Википедији.

Државним непријатељима које аутори текста наводе приписује се све и свашта, од тога да су ”издали Хрватску” за новац, кукавичлук, опортунизам, полтронство. Оптужују се и дипломатије Француске, Енглеске и Холандије да су учествовале у том ”специјалном рату” против Хрватске и опструисали напоре да Хрватска из рата изађе као победница. У Википедији их називају ”несклоним круговима”, који су ”релативизовали српске злочине”. ”Иредентистички су се кругови у Италији отворено договарали са Србијом на рачун хрватске територије, помажући им на све начине у нади да би дошли до добитака на хрватској обали Јадрана и десуверенизацијом Хрватске на том подручју у било којем облику, при чему им је слабљење међународног положаја Хрватске у било којем облику био пут к том циљу”, пише у тексту на хрватској Википедији.

Нису боље у тексту прошла ни удружења за заштиту људских права, која се оптужују да су лажни борци за демократију. ”Тобожњим борцима за људска права сметало је што се побуњенички Срби споро враћају у Хрватску, док нису нимало показивали исти жар да се санкционира кршење људских права Хрвата који живе у страху због повратка српских ратних злочинаца (или од оних који су се већ вратили и чак добили хрватске документе) чије се кажњавање избегавало, како се показало, већ више од два деценија, на пример у Вуковару”, написано је на Википедији.

Докле иде ово текстуално дивљање на хрватској Википедији најбоље показују описи политичара. Тако се за Зорана Милановића тврди да је псеудохрватски издајник крвавих очију, Зоран Ђинђић је по ауторима Википедије ”Милошевићев клон ликвидиран од стране хрватских патриота”, Милорад Додик ”угојени командир преждеран месом хрватске нејачи”. За Миланку Опачић, потпредседницу хрватске владе, пише да је ”бешћутна српска амбасадорица и ортакиња касапина Милановића”, а Боб Дилан ”јасеновачки ортак српских злочинаца, ширитељ мржње кроатофобним песмама”. За Новака Ђоковића пише да је ”црногорски рекетар и допинговани наркоман”, а Иво Јосиповић мрзитељ свега хрватског.

Судбина хрватске Википедије цео пројект јавне енциклопедије довела је у питање, јер очито нема воље да се из уредништва хрватског издања уклоне екстремисти копји заступају радикално десне ставове. Са друге стране, све су чешће провокације као последња из текста о ”специјалном рату против Хрватске”, које су пуне увреда и крајње неприличних квалификација.

Новости