Први резултати бриселског споразума – царина на Јарињу и Брњаку

siptarska carina

Косовска Митровица – На два интегрисана прелаза – Јарињу, који из правца Лепосавића води ка Рашкој и на Брњаку, који север Косова спаја са Рожајем, сутра почињу да раде царинске службе, које су у систему Приштине, а све у складу са Бриселским споразумом, парафираним 19. априла.

Ову вест је за „Политику“ потврдио Ненад Рашић, такозвани министар у влади Косова, уз напомену да ће 14. децембра царињење робе и наплате свих дажбина за робу која из Србије улази на територију северног Косова почети само симболично јер је неопходно да се упосли још 26 царинских радника, али и успостави шпедитерска кућа која би царинила робу која остаје на северу. Рашић демантује тврдње српске стране да се роба која из Србије стиже на север Косова неће царинити на терминалу у јужној Митровици, и наглашава да ће сви камиони, шлепери, комби возила која превозе робу морати да иду на терминал у јужну Митровицу.

Он такође каже да ће царинска служба Косова обављати све царинске послове, а не Еулекс, а све је то договорено и парафирано у Бриселу.

За разлику од такозваног министра у влади злочинца Хашима Тачија, Крстимир Пантић, заменик директора владине канцеларије за Космет, за „Политику“ тврди другачије: – Бриселским споразумом је прецизирано да на интегрисаним прелазима буду цариници без видних обележја државе Косова. То се како чујем неће догодити, а и представници Еулекса су нам на састанку одржаном пре два дана казали да је Приштина повукла једнострани потез. Ми тражимо да и даље на интегрисаним прелазима извршну улогу има Еулекс, а не албански цариници, јер је уосталом тако и договорено. Осим тога у Фонду у који би се сливао новац од убирања дажбина, нема представника српске заједнице. У њему су представник Европске уније, тачније господин Самуел Жбогар и представник Албанаца, а да и ЕУ и Албанци крше споразум говори чињеница да је отворен жиро-рачун словеначке банке, са експозитуром у Приштини па ће сав новац ићи преко Централне банке Косова – каже Крстимир Пантић.

Управо због разлога које спомиње Пантић, грађани северног Косова су незадовољни, а посебно привредници који већ најављују окупљања и блокаду магистралних путних праваца који воде ка Рашкој и Рожају.

– Додатно ће се закомпликовати ситуација, јер народ неће прихватити да на интегрисаним прелазима буду цариници са обележјима државности. Уосталом то није договорено – каже Пантић.

У прес-служби Европске уније су за „Политику” казали да су добили наша питања упућена Самуелу Жбогару, али да због презаузетости шефа мисије ЕУ неће бити у прилици брзо да одговоре.

Затражили смо одговор и од Еулекса, будући да Крстимир Пантић тврди да је у Бриселу договорено да Еулекс има извршну улогу на Јарињу и Брњаку. Ирина Гудељевић портпарол Еулекса каже:

– На Београду и Приштини је да комуницирају у вези са дијалогом и споразумом који су потписали у Бриселу. Спремни смо да помажемо и асистирамо, у складу са нашим мандатом. Уосталом обе стране добро знају шта су се 19. априла али и касније на састанцима радних група договарале.

Б. Радомировић/Политика