Завршен састанак у Бриселу, кажу без договора о правосуђу

dacic vucic eston degen

БРИСЕЛ – Двадесета рунда дијалога Београд – Приштина завршена је без коначног договора о правосуђу, а српски премијер ивица Дачић изјавио је да је разлог томе захтев Приштине да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, што је за српску страну неприхваљиво.

Дачић је новинарима по окончању разговора рекао да Београд остаје отворен за даље разговоре, нагласивши да је Србија испунила све што се од ње тражило у области правосуђа али да је приштинска страна одступила од договора.

Инсистирање да се у надлежност митровачког суда укљуце албанске општине, како је објаснио, значило би да се четири српске општине на северу утопе у албанске општине на југу, што, нагласио је, није у складу са Бриселским споразумом.
„Постоје неке ствари које никако не можемо да прихватимо“, рекао је Дачић и додао да се упркос свему нада да ће извештај високе представнице Кетрин Ештон у понедељак бити позитиван.

Ако извештај буде објективан видеће се да је Србија учинила апсолутно све да испуни услове за добијање датума (за почетак приступних преговора), рекао је премијер.

Експертске радне групе ће током викенда наставити да разговарају на ову тему, рекао је он и додао да је могуће да ће у међувремену доћи до решења.

Злочинац Тачи је по завршетку разговора око 17 сати, само кратко новинарима излазећи из зграде Европске службе за спољне послове рекао: „Нисмо постигли договор“.

Дачић је, иначе, изјавио да се с Тачијем неће састајати пре јануара, али и додао да очекује наставак дијалога у вези са другим темама као што су наплата царина и имовинска питања.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон треба до понедељка да сачини извештај о напретку у дијалогу, тај извештај најпре се шаље на усвајање шефовима дипломатија ЕУ, а затим се очекује да да одобре шефови држава и влада Европске уније на састанку 20. јануара.

Европски савет је на заседању јуна ове године одредио и званично јануар 2014. као датум отпочињања преговора са Србијом.

Танјуг