Рампа за Србе у косовској полицији

kps

Већина руководећих кадрова МУП-а Србије који су радили на Косову није прошао проверу ткзв. Обавештајне агенција Косова (ОАК). То је саопштено након седнице Комисије за надзор рада ОАК ткзв. парламента у Приштини, односно након извештаја генералног директора Башкима Смакаја.

Како је саопштено ОАК је проверио само руководеће кадрове МУП-а Србије који је требало да пређу на рад у косовску полицију, а проверу нижерангираних припадника полиције, наводно, обавиће сама полиција.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију, Александар Вулин оценио је да „Приштина жели да изазове панику међу српским полицајцима“.

– Изгубили су главу када је више од 300 српских полицајаца поднело пријаву, рекли су да нису то очекивали – рекао је министар и додао да Приштина зна да су то полицајци на које не може да има утицај – казао је за РТС.

Овај поступак ОАК није неочекиван, а овим догађајем је потврђено писање „Вести“ од пре две месеца, да је Србима који раде у косовској полицији, као и онима који би требало да се из српског МУП-а интегришу у косовску полицију, по основу споразума постигнутог у Бриселу, ограничено је „напредовање“ у служби.

Према сазнањима нашег листа, они никада неће бити у прилици да обављају послове високог ранга и оне боље плаћене, јер од Обавештајне агенције Косова нису добили позитивно мишљење током такозване „безбедносне провере“.

Како се наводи у једној од одлука до које су „Вести“ дошле, српски полицајац је одбијен зато што је примао плату из буџета Републике Србије.

 

Без правог одговора Подсетимо, Вулин је раније најавио интервенцију у Европској унији, уколико власт буде одбијала да у КПС прими и Србе. – О томе ћемо обавестити представнике ЕУ и тражити заштиту за наше људе. То тако не може – казао је тада он. Међутим, сада нисмо имали прилику да га питамо за мишљење јер нам је на молбу за саговорника у Канцеларији за Косово и Метохију сугерисано да преузмемо министров коментар са гостовања на РТС-у, с обзиром „да су сви они који би могли да по овом питању буду саговорници тренутно на терену“.

 

У одлуци коју је потписао директор Башким Смакај, пише да је „током провере података из упитника за верификацију сигурности и након упоређивања података прикупљених од структура Департмана за верификацију у ОАК, прикривао податке, не давајући тачне податке у вези са финансијским приходима (додатни приходи у облику плате од Републике Србије)“.

– Горе наведене околности доводе у сумњу одговорност, поверење и способност чувања класификованих информација – пише у одлуци ОАК.

Ј. Л. Петковић – Вести